Clicky


Voorstel voor echte Europese grenswacht

Voorstel voor echte Europese grenswacht
12-09-2018 11:00 | Buitenland | auteur ANP

STRAATSBURG - De bewaking van de EU-buitengrenzen moet een taak worden van een echte Europese grenspolitie. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie stelde dat woensdag voor in zijn jaarlijkse beleidstoespraak.

De in 2016 opgerichte Europese grens- en kustwacht moet daarvoor in 2020 zijn uitgebouwd van 1300 tot 10.000 man, meer bevoegdheden krijgen en centraal worden aangestuurd. Zo moet het agentschap een grotere rol krijgen bij het inperken van de migratiestromen en het terugsturen van migranten naar hun land van herkomst.

Het voorstel is geen verrassing aangezien de EU-regeringsleiders er op een top in juni ruime steun aan gaven. Zij moeten er nog wel mee instemmen. De forse kosten, 1,3 miljard euro tot 2020 en 11,3 miljard in de periode 2021-2027, kunnen nog een obstakel vormen. Bovendien hebben lidstaten nu al moeite voldoende personeel, schepen, vliegtuigen en voertuigen te leveren. Daarvoor wil Brussel tot 2027 een bedrag van 2,2 miljard reserveren.

Ook het Europese asielagentschap EASO zou moeten worden uitgebouwd. Lidstaten hebben meer behoefte aan ondersteuning bij het afhandelen van asielaanvragen, zei Juncker. Het bureau zou er vanaf volgend jaar jaarlijks 55 miljoen bij moeten krijgen. Tussen 2021 en 2027 gaat het om totaal 1,25 miljard.

Tegelijkertijd moeten er meer mogelijkheden komen om legale migratie naar Europa mogelijk te maken, aldus Juncker. Hij wil daarnaast meer investeren in Afrika. Alleen ontwikkelingshulp volstaat niet en is vernederend voor Afrika, zei hij. "Geen liefdadigheid, maar een echt partnerschap.'' Dat kan de komende vijf jaar 10 miljoen banen opleveren. Een al lopend investeringsplan wordt nog verder uitgebreid.