Clicky


Ecocombi introduceert een internationale LZV Combitrain op de IAA

Ecocombi introduceert een internationale LZV Combitrain op de IAA
18-09-2018 09:16 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

HANNOVER - Ecocombi is bekend om haar Combitrain, inmiddels rijden er veel op de Nederlandse wegen. Deze tussenoplegger heeft een uitschuifbaar asstel met een koppelschotel en is daarmee multifunctioneel te gebruiken: als korte oplegger met ingeschoven asstel en als LZV tussenoplegger met uitgeschoven asstel.

Echter, tussen de ruim tien Europese landen waar LZV toegelaten of nog in proeffase is, zijn veel verschillen in de voertuigeisen. Met name de Duitse voertuigeisen zijn veel strenger dan in de andere Europese landen. Zo mogen LZV voertuigen die in Duitsland wel zijn toegelaten niet altijd in Nederland rijden en vice versa.

Het grootste verschil tussen de Nederlandse en de Duitse LZV-wetgeving zijn de draaicirkel en het totaalgewicht. In Nederland is maximaal 60 ton GCW toegelaten en in Duitsland 44 ton GCW. Het belangrijkste technische verschil is de draaicirkel. In Nederland heeft LZV een uitzonderingspositie en mag ruimer draaien dan normale combinaties, in Duitsland is deze verruiming niet in de wet opgenomen.

Ecocombi heeft een volledig nieuwe Combitrain ontwikkeld (patent pending) die voldoet aan de wetgeving van alle Europese landen waar LZV is toegestaan of nog in proeffase is. Deze internationale Combitrain voldoet daarmee ook aan de strenge Duitse LZV-wetgeving. Om de kleine draaicirkel te halen is een elektro-hydraulisch stuursysteem van Tridec toegepast. Beide assen zijn gestuurd. De stuurhoek is volledig af te stemmen. Achter deze Combitrain kan ELKE oplegger gekoppeld worden, ongeacht het merk, het aantal assen, de lengte en of deze wel of niet gestuurd is. Daarmee is deze internationale Combitrain zeer flexibel binnen een groot wagenpark in te zetten.

Ecocombi zal deze unieke internationale Combitrain exclusief voorstellen op de komende IAA Nutzfahrzeuge van Hannover van 20 tot 27 september 2018. Op stand C67 buiten aan de rand van het demonstratieterrein naast hal 22 is deze Combitrain te zien. Schuin gekanteld op een bok zodat de techniek goed zichtbaar is.