Clicky


Singapore straft Uber en Grab

Singapore straft Uber en Grab
24-09-2018 12:03 | Buitenland | auteur ANP

SINGAPORE - Taxi-apps Uber en Grab moeten in Singapore een miljoenenboete betalen. Uber verkocht begin dit jaar zijn activiteiten in Zuidoost-Azië aan Grab en dat was slecht voor concurrenten, concludeert de toezichthouder in de stadstaat. De beide bedrijven hebben een totale boete gekregen van omgerekend 8,1 miljoen euro.

Na de overname van Uber heeft Grab 80 procent van de markt in Singapore in handen. Prijzen stegen 10 tot 15 procent. De waakhond in Singapore zegt dat het "actie onderneemt tegen de overname van Uber door Grab, omdat de naaste rivaal van Grab verdwijnt''. Uber moet ook een autoverhuurder in Singapore verkopen, en Grab mag niet de nieuwe eigenaar daarvan zijn. Maar de overname zelf wordt niet teruggedraaid. Grab is blij dat de overname door mag gaan en legt zich neer bij de eisen, maar Uber overweegt in beroep te gaan.

Uber had zich eerder al teruggetrokken uit China, waar de activiteiten werden verkocht aan rivaal Didi Chuxing, en Rusland, waar Yandex de taxidienst overnam. De strijd om de markten te veroveren heeft Uber miljarden dollars gekost.

Grab is gevestigd in Singapore. De app van Grab is geïnstalleerd op tientallen miljoenen telefoons. De dienst is actief in Singapore en ongeveer vijfhonderd steden in Indonesië, de Filipijnen, Maleisië, Thailand, Vietnam, Myanmar en Cambodja.