Clicky


Eis: 160 uur werkstraf voor vrachtwagenchauffeur voor ongeluk bij Zwammerdam

Eis: 160 uur werkstraf voor vrachtwagenchauffeur voor ongeluk bij Zwammerdam
24-10-2018 16:46 | Ongevallen | auteur Redactie

DEN HAAG - Een werkstraf van 160 uur en voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden. Dat eiste de officier van justitie vandaag tegen een 57-jarige vrachtwagenchauffeur uit Roden die op dinsdag 30 mei 2017 een ernstig ongeval veroorzaakte op de N207 bij Zwammerdam. Daarbij raakte een gezin (vader, moeder en hun zoontje) gewond.

Volgens de officier van justitie reed de vrachtwagenchauffeur op de N207 door rood licht met een snelheid van 58 kilometer per uur. Die snelheid volgde uit de tachograaf van de vrachtwagen. De vrachtwagen botste daarbij op een auto die hem vanaf de N207 tegemoet kwam en met groen licht linksaf sloeg om de oprit van de N11 op te rijden. De bestuurder liep hierbij een gekneusde rib op, zijn zoontje een hoofdwond die gehecht moest worden en zijn vrouw (die achterin zat) liep zwaar lichamelijk letsel op en lag langere tijd in het ziekenhuis.

De vrachtwagenchauffeur verklaarde bij de politie dat het licht op oranje stond en dat hij wel moest doorrijden omdat hij niet meer op tijd zou kunnen remmen. Op de zitting had de vrachtwagenchauffeur een andere verklaring: hij was afgeleid door de verkeersborden ter plaatse omdat hij op één van die borden “Utrecht” zag staan en daardoor in verwarring zou zijn gebracht. Maar een blik op internet leerde dat er op geen enkel bord dat de vrachtwagenchauffeur ter plaatse had kunnen hebben gezien “Utrecht” stond vermeld.

De officier van justitie noemde de verklaring van de vrachtwagenchauffeur dan ook ‘volstrekt onaannemelijk’ en stelde dat de vrachtwagenchauffeur wist dat hij door rood reed én daarbij de maximumsnelheid had overschreden. De officier eiste een werkstraf voor de duur van 160 uur en een geheel voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 6 maanden.

De uitspraak is over twee weken.