Clicky


Barakken onleefbaar, militairen in hotels

Barakken onleefbaar, militairen in hotels
26-10-2018 11:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Militaire barakken op een basis in Huis ter Heide (Utrecht) verkeren in zo'n slechte staat, dat circa 150 militairen er niet meer in kunnen verblijven. Ze zijn ondergebracht in nabijgelegen hotels, laat Defensie weten na eerdere berichtgeving van het AD.

Het gaat om kamp Walaardt Sacré. Daar staan in totaal elf barakken die een woordvoerder omschrijft als "oud, versleten, vies en doorleefd''. De oudste stammen nog uit de Tweede Wereldoorlog, bouwjaar 1942, de nieuwste zijn begin jaren negentig gebouwd. Het complex stond op de zogeheten 'afstotingslijst' en er is daarom jaren niet noemenswaardig in geïnvesteerd, legt de woordvoerder uit.

Nu Defensie voor het eerst in decennia weer meer geld te besteden heeft, is de slooplijst ingekort. Op korte termijn worden in Huis ter Heide vier barakken gerenoveerd, zodat ze weer voldoen aan de hedendaagse eisen, ook op het gebied van brandveiligheid. Hoelang dat precies gaat duren en hoelang de militairen in hotels zullen bivakkeren, is nog onbekend. "Misschien kunnen ze terecht in andere kazernes in de omgeving'', aldus de woordvoerder, die zegt dat Defensie "niet blij'' is met de gang van zaken.

Dat de problemen met aftandse gebouwen niet op zichzelf staan, herkent ook voorzitter Jean Debie van vakbond VBM. "Veel legergebouwen zijn vijftig jaar oud en moeten worden aangepast, onder meer om de brandveiligheid op orde te krijgen. Dat gebeurt momenteel ook op veel plaatsen.'' Probleem daarbij is volgens Debie dat Defensie het onderhoud sinds enkele jaren niet meer in eigen hand heeft. Het Rijksvastgoedbedrijf gaat daarover en dat leidt volgens de vakbondsvoorzitter tot veel bureaucratie en trage besluitvorming. "Een doorn in het oog van veel commandanten'', zegt Debie.