Clicky


Kamp met Filippijnse vrachtwagenchauffeurs ontmanteld door Deense politie

Kamp met Filippijnse vrachtwagenchauffeurs ontmanteld door Deense politie [foto's+video]
30-10-2018 16:14 | Buitenland | auteur Redactie

PADBORG - In het Deense Padborg is dinsdagochtend een 'kamp' ontruimd waar zo'n 200 buitenlandse chauffeurs zouden hebben vertoefd. Volgens Deense media zouden Filippijnse en Srilankaanse chauffeurs daar in trailers en containers slapen.

De chauffeurs zouden in dienst zijn van Kurt Beier Transport en onder slechte arbeidsomstandigheden aan het werk zijn. Directeur Karsten Beier ontkent dit ten zeerste en vindt het allemaal maar onzin. "Ik dwing niemand om voor me te komen werken, ze kiezen er zelf voor."

De chauffeurs leven achter prikkeldraad in containers en trailers op schuimmatrassen opd e grond, koken buiten en hebben in totaal vier toiletten tot hun beschikking.

Volgens de chauffeurs zijn ze naar Europa gehaald met valse beloften. "We zijn diep geschokt over de smerige omstandigheden die ze ons bieden", zegt een van de Filippijnse chauffeurs tegen TV2. De chauffeur wil anoniem blijven omdat hij bang is dat hij anders wordt ontslagen.

Chauffeurs verklaarden dat ze met z'n tweëen op een auto werken en dat ze meestal 18 uur achter elkaar werken. Eerst rijdt de ene chauffeur negen uur en vervolgens de andere.

Kurt Beier maakt gebruik van een hiaat in de wetgeving. De Filippijnen krijgen een verblijfsvergunning en werkvergunning voor een dochteronderneming van Kurt Beier in Polen. Nadat ze een werkvergunning in Polen hebben gekregen kunnen ze vrij door naar andere landen transporteren, zoals Denemarken, en zo volledig legaal werken.

Rina Ronja Kari, een Deense Europarlementariër is recentelijk in het kamp in Padborg wezen kijken en noemde het nog erger dan de sloppenwijken in India. Ze benadrukte dat de wetgeving in zowel Denemarken als de EU niet voldoende is om uitbuiting van Filippijnse, en andere buitenlandse, chauffeurs te voorkomen.

Karsten Beier, directeur van Kurt Beier Transport ontkent dat de chauffeurs in erbarmelijke omstandigheden leven en verklaart dat het bedrijf voldoet aan alle wet- en regelgeving. Daarnaast ontekent hij dat er 200 chauffeur in het kamp leven. "Nou ik zou ze graag willen leren kennen", aldus Beier. "Er bivakeren er slechts tussen de 2 en de 25. Dat wisselt."

Beier wil geen commentaar geven op de loonbetalingen en de kritiek van de Filippijnse chauffeurs.