Clicky


Belgische premier vervangt N-VA-ministers

Belgische premier vervangt N-VA-ministers
08-12-2018 23:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Belgische premier Charles Michel gaat verder met een minderheidsregering en zal de drie N-VA-ministers in zijn coalitieregering vervangen. Wat hem betreft is de N-VA zaterdag zelf uit de regering gestapt.

Zondag vertrekt Michel naar de Marokkaanse stad Marrakesh, waar wordt gestemd over het migratiepact. De N-VA is daartegen, de drie andere coalitiepartners zijn voor. De regering gaat nu verder als een oranje-blauwe coalitie, met twee staatssecretarissen die worden opgewaardeerd tot minister.

Het was zaterdag een uiterst rommelige dag voor de regering. Een ingelaste ministerraad bood geen kans op een compromis binnen de coalitie over het pact. Daarna zette de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) de zaken opnieuw op scherp en kondigde aan dat als Michel het pact gaat goedkeuren, hij in feite de N-VA-ministers uit de regering zet. Daarop kwam Michel met zijn mededeling over de vervanging van de N-VA-bewindslieden - drie ministers en twee staatssecretarissen. "Ik vertrek morgen naar Marrakesh in naam van de hele regering, een minderheidsregering met MR, CD&V en Open Vld."

In Marrakesh is maandag de topconferentie van de Verenigde Naties waarop het migratiepact op tafel ligt, een 34 pagina's tellend document dat richtlijnen over een ordelijke en veilige migratie. N-VA-voorzitter Bart De Wever, tevens burgemeester van Antwerpen: "Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wel tegen de Europese migratie-chaos. In het parlement is er misschien brede steun, maar bij de bevolking is dat volgens ons helemaal niet het geval."

Na zijn terugkeer uit Marokko gaat premier Michel overleggen met het parlement over de situatie, zei hij zaterdagavond. Zijn federale regering werd najaar 2014 beëdigd, een coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) noemt het in een reactie "jammer dat het zo moet eindigen".