Clicky


José Mourinho ontslagen bij Manchester United

José Mourinho ontslagen bij Manchester United
18-12-2018 13:58 | Sport | auteur ANP

MANCHESTER - Manchester United heeft manager José Mourinho ontslagen. De Portugees lag al geruime tijd onder vuur en moet nu vertrekken vanwege de teleurstellende resultaten van de Engelse recordkampioen. ManUnited verloor zondag met 3-1 bij Liverpool, waardoor de achterstand op de koploper van de Premier League opliep tot liefst negentien punten.

Assistent Michael Carrick neemt de taken van Mourinho voorlopig over. De clubleiding gaat op korte termijn een interim-manager aanstellen die het seizoen afmaakt. Daarna begint de zoektocht naar een trainer voor de komende jaren. De Fransman Zinedine Zidane, die afgelopen zomer vertrok bij Real Madrid nadat hij met de Spanjaarden voor de derde keer op rij de Champions League had gewonnen, wordt vaak genoemd. Ook de clubloze Antonio Conte en Mauricio Pochettino (Tottenham Hotspur) zijn in beeld.

Mourinho (55) werkte sinds 2016 op Old Trafford, waar hij Louis van Gaal opvolgde als manager. De Portugees pakte in zijn eerste seizoen drie prijzen: het Community Shield, de League Cup en de eindzege in de Europa League. In de finale van het Europese bekertoernooi won zijn ploeg met 2-0 van Ajax. Vorig seizoen grepen de 'Mancunians' naast alle prijzen. De ploeg van Mourinho eindigde in de Premier League als tweede, op gepaste afstand van stadgenoot Manchester City.

Dit seizoen verloor United al vijf competitieduels. De twintigvoudig landskampioen heeft pas 26 punten, het laagste aantal na zeventien speelrondes in 28 jaar. De rode brigade uit Manchester staat niet alleen een straatlengte achter op Liverpool, maar ook een plek in de top vier en daarmee een ticket voor de Champions League is momenteel ver buiten bereik.

Hoewel United voor honderden miljoenen investeerde in de selectie van Mourinho, beklaagde hij zich de afgelopen maanden vaak over het uitblijven van de versterkingen die hij wenste. De Portugees kreeg veel kritiek op het slechte, vaak saaie spel van zijn elftal én zijn gedrag langs de lijn. Hij botste ook met spelers als Alexis Sánchez en Paul Pogba. Over een ontslag werd dan ook al wekenlang gespeculeerd.