Clicky


Trump wil troepen VS direct uit Syrië halen

Trump wil troepen VS direct uit Syrië halen
19-12-2018 16:49 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - De regering van Donald Trump wil de Amerikaanse militairen direct terughalen uit Syrië. Dat hebben bronnen bij het Pentagon gemeld aan de krant Washington Post. Het gaat om ruim tweeduizend militairen.

Het besluit om de troepen terug te halen uit Syrië zou dinsdag zijn genomen. Washington heeft het bericht nog niet officieel bevestigd. Wel heeft Trump woensdag in een tweet gerept over de Amerikaanse aanwezigheid in Syrië. "We hebben IS in Syrië verslagen, mijn enige reden om daar te zijn gedurende het Trump-presidentschap.''

Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij een eind wil maken aan de campagne tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het Arabische land. De president vindt de missie erg duur en gevaarlijk.

De VS ligt op het gebied van de bemoeienis met Syrië in de clinch met NAVO-bondgenoot Turkije. Ankara heeft een militaire campagne aangekondigd tegen Koerdische troepen in Syrië. Volgens Turkije vormden die eenheden de Syrische tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Voor de Amerikanen zijn de Koerdische troepen juist bondgenoten in de strijd tegen IS.