Clicky


Waberer's weer neergestreken in Eersel voor de kerst

Waberer's weer neergestreken in Eersel voor de kerst [+foto]
22-12-2018 19:20 | Transport | auteur Redactie

EERSEL - Het bijft een apart gezicht; honderden geel-blauwe vrachtwagens van één bedrijf staan weer geparkeerd op een veld langs de A67 bij Eersel. En die vrachtwagens zijn niet van het bedrijf op wiens grond ze staan. De honderden vrachtwagens zijn eigendom van een van de grootste transporteurs van Europa, het Hongaarse Waberer’s International Nyrt.

De duizenden chauffeurs van het bedrijf rijden het hele jaar door enkel en alleen in West-Europa en zijn vaak maandenlang van huis. Alleen met kerst hebben ze het recht om thuis bij hun familie deze dagen door te brengen. Hun werkgever faciliteert dat door de vrachtwagens op een paar plaatsen in West-Europa te verzamelen en de chauffeurs met bussen naar Hongarije heen en weer te brengen. Dat is uiteraard veel goedkoper dan alle vrachtwagens, die eigenlijk alleen in West-Europa te rijden, terug te halen naar het thuisland.

In het verleden parkeerde het bedrijf de trucks met kerst veelal in België maar sinds de overheid daar optreedt tegen deze vorm van wat zij sociale uitbuiting noemen is Waberer’s de laatste jaren uitgeweken naar onder meer Nederland.

De Belgische vakbonden klaagden enerzijds over de sociale uitbuiting: deze chauffeurs zijn vaak maandenlang van huis en verblijven al die tijd enkel in hun cabine. Bovendien vinden zij dat het bedrijf dankzij de extreem lage Hongaarse loonkosten en daarmee verband houdende lage transportprijzen West-Europese chauffeurs en transportbedrijven oneerlijk beconcurreert.

Volgens de huidige regels en wetgeving mag het allemaal wat Waberer's doet maar of het wenselijk is....?