Clicky


Rijskwaterstaat: Atlantic Tonjer nog niet klaar voor berging containers MSC Zoe

Rijskwaterstaat: Atlantic Tonjer nog niet klaar voor berging containers MSC Zoe
11-01-2019 17:13 | Algemeen | auteur Redactie

IJMUIDEN - De Atlantic Tonjer, het grote bergschip waaraan wordt gewerkt in IJmuiden, kan nog niet vertrekken richting het gebied waar de eerste zeecontainers worden geborgen.

Nadat gisteren het schip in IJmuiden is gearriveerd, is begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het monteren van een grote kraan. Vandaag moet de survey-apparatuur, die bijdraagt aan een nauwkeurige en veilige berging, correct worden geïnstalleerd en gekalibreerd. Dit kan namelijk alleen bij daglicht. Zodra dit is afgehandeld, en de weersomstandigheden het toelaten, vertrekt het schip.

Voorbereiding berging containers MSC Zoe

Het andere grote bergschip, de Geosund, is onderweg naar IJmuiden. De verwachting is nu dat deze morgenmiddag arriveert, waarna ook dit schip eerst voorbereid moet worden op de werkzaamheden. Een derde, kleiner schip, de Friendship, is reeds in het gebied. Defensie verleent scheepscapaciteit in bijstand, waarmee ook vanaf maandag 14 januari 2019 gezocht kan worden naar de nog niet gelokaliseerde containers.

De weersvoorspellingen voor komend weekend zijn niet gunstig, en slecht weer zal de berging dan ook mogelijk verder vertragen. Met name de survey-apparatuur is gevoelig voor hoge golven en harde wind. Zo zijn de Rijkswaterstaat-schepen Arca en Zirfaea voor nu gestaakt met het lokaliseren van de containers, de omstandigheden op zee werken het tegen.