Clicky


Bergingsschip Atlantic Tonjer ter plaatse in de Eemsgeul

Bergingsschip Atlantic Tonjer ter plaatse in de Eemsgeul
12-01-2019 13:24 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Het bergingsschip Atlantic Tonjer is aangekomen in de Eemsgeul. Daar gaat het schip zaterdagmiddag proberen de eerste container te bergen van de honderden die onlangs op de Noordzee overboord vielen. Die container ligt in een gebied boven Rottumerplaat.

Het tweede schip dat daar naartoe zou gaan, een surveyschip dat bodemonderzoek doet, is in de haven van IJmuiden gebleven. De weersomstandigheden op de Waddenzee zijn nu te slecht voor dat schip om iets te kunnen bijdragen, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het is de bedoeling dat na de berging van de eerste container wordt doorgegaan met de volgende. De Atlantic Tonjer kan ,,flink veel" containers herbergen en hoeft niet na iedere berging terug naar de haven, aldus de woordvoerder. Wel kan onstuimig weer roet in het eten gooien.

De in totaal 291 containers sloegen overboord van het schip MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd, 18 aangespoeld (waarvan 1 in Duitsland) en 7 geborgen. De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Friesland en Groningen.