Clicky


Poolwervel veroorzaakt vrieskou in VS

Poolwervel veroorzaakt vrieskou in VS
30-01-2019 17:35 | Buitenland | auteur ANP/WEERONLINE

MINNEAPOLIS - IJskoude lucht overspoelt een groot deel van de Verenigde Staten en Canada. Woensdag wordt het in het Amerikaanse Minneapolis, in de staat Minnesota, minimaal -33 graden, meldt Weeronline. Ook New York voelt vrijdag, met een minimumtemperatuur van -16, de vrieskou. De oorzaak van het ijzige weer: de poolwervel.

''Er bestaan wereldwijd twee poolwervels'', legt meteoroloog Johnny Willemsen van Weeronline uit. ''Eén boven de noordpool en één boven de zuidpool. In de winter zijn ze sterker dan in de zomer. In principe is het een groot lagedrukgebied, dat vooral duidelijk herkenbaar is op weerkaarten van de hogere lagen van de atmosfeer.''

Soms komt de zeer koude lucht ver zuidwaarts, zoals nu. "Het is dan zeer koud", zegt Willemsen, "maar op veel plaatsen duurt het niet heel lang.''

Dat blijkt uit de weersvoorspellingen. De minimumtemperatuur in Minneapolis maakt komend weekeinde plaats voor een minimumtemperatuur van -1. In New York wordt het zondag minimaal 2 en maximaal 7 graden.

De effecten van de poolwervel duren misschien kort, maar de schade is groot. In de Amerikaanse Midwest zijn opvangcentra geopend, honderden scholen hebben hun deuren gesloten en meer dan tweeduizend vluchten zijn geannuleerd. Een dierentuin in Chicago sloot dinsdag en woensdag pas voor de vierde keer in zijn geschiedenis de deuren.