Clicky


Vruchtbaar handelsoverleg tussen VS en China

Vruchtbaar handelsoverleg tussen VS en China
01-02-2019 09:34 | Financieel | auteur ANP

WASHINGTON/PEKING - China en de VS maken positieve vorderingen in het handelsoverleg tussen beide landen, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Ook president Trump zei dat een handelsdeal tot de mogelijkheden behoort.

Maar er is nog een hoop werk te verrichten, meldde de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer na afloop van het tweedaagse handelsoverleg tussen beide landen. "Het is onmogelijk om nu al te voorspellen of dit tot succes gaat leiden. Maar we staan op het punt dat het zou kunnen lukken."

Terwijl door de grote meningsverschillen tussen de VS en China een overeenstemming nog ver weg lijkt, oordeelde Trump dat de kans bestaat dat de twee grootste economieën ter wereld 'de grootste handelsovereenkomst in de geschiedenis' gaan sluiten. "Maar er komt niet eerder een deal voordat mijn vriend president Xi en ik elkaar hebben ontmoet."

De Chinese delegatie, aangevoerd door vicepremier Liu He, noemde het overleg in Washington 'onbevangen, specifiek en erg vruchtbaar'. Liu vertelde direct na de bijeenkomst dat China bereid is de import van Amerikaanse sojabonen weer te verhogen. De sojabonen export van de VS naar China is sinds het begin van de handelsoorlog ingestort. Trump noemde deze belofte een 'teken van vertrouwen'.

De Amerikanen houden vast aan de deadline van 2 maart. Als voor die tijd geen deal is bereikt met China, verhoogt het land de importheffingen op veel Chinese producten van 10 naar 25 procent.

Trump heeft laten weten dat half februari een Amerikaanse handelsdelegatie naar Peking afreist.