Clicky


OM eist 18 maanden cel voor havenmedewerkster die valse toegangspassen maakte

OM eist 18 maanden cel voor havenmedewerkster die valse toegangspassen maakte
11-07-2019 20:27 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - Deze verdachte had bijna letterlijk een sleutelpositie binnen het Rotterdamse havenoverslagbedrijf ECT. Als het aan de officier van justitie van het Landelijk Parket ligt, gaat de vrouw voor het maken van twee valse toegangspassen waarmee mensen toegang krijgen tot de haventerreinen dan ook 18 maanden (6 voorwaardelijk) de cel in. De man aan wie ze de passen voor 10.000 euro leverde, moet 20 maanden de cel in.

De 34-jarige vrouw uit Rotterdam werkte al 13 jaar bij het bedrijf. Ze had interne trainingen gevolgd waarbij personeel signalen van niet integer en onveilig gedrag krijgt, en had zelfs wel eens een melding gedaan toen zij was benaderd om valse passen te maken. Maar voor het geld was ze nu toch overstag gegaan. Niet ambtelijke corruptie, aldus de officier van justitie van het Landelijk Parket die het onderzoek naar de zaak leidde.

Insluiper ontdekt

De vrouw werd in december 2018 aangehouden nadat in de zomer van 2018 een insluiper op het terrein werd betrapt. Onderzoek naar de passen die hij bij zich had, leidde naar de inmiddels ontslagen werkneemster. Overigens had ze niet alleen de passen aangemaakt, maar ook controlesystemen als passend personeelsnummer en de functie dat er geen twee passen op dezelfde naam op het terrein kunnen zijn, uitgeschakeld.

Drugssmokkel niet vastgesteld

Deze passen zijn in het criminele circuit van essentieel belang bij het veiligstellen van welke criminele goederen dan ook, aldus de officier. Het OM heeft niet kunnen vaststellen dat de vrouw wist dat ze voor het uithalen van drugs zouden worden gebruikt. Van betrokkenheid bij de invoer van drugs wordt ze dan ook niet verdacht.

De medeverdachte, een 32-jarige man uit Stellendam, ook niet. Hij zegt ze weer doorverkocht te hebben aan iemand anders voor 12.000 euro. Overigens was de eis tegen hem hoger omdat hij eerder veroordeeld is voor de invoer van hard drugs.

Voordeel ontnomen

De officier van justitie wil dat de vrouw de 10.000 euro die ze verdiend heeft,  wordt ontnomen. De mannelijke verdachte moet van het OM ook nog een boete van 17.500 euro betalen.

De rechtbank in Dordrecht doet uitspraak op 25 juli.