Clicky


Gevangenisstraffen tot 12 jaar geëist tegen drugsorganisatie

Gevangenisstraffen tot 12 jaar geëist tegen drugsorganisatie
16-01-2020 16:53 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - Tegen een 54-jarige, internationaal opererende drugsmakelaar uit Spijkenisse heeft het OM donderdag bij de rechtbank Rotterdam  een gevangenisstraf geëist van 12 jaar.

De officieren van justitie van het Landelijk Parket eisten tegen vier medeverdachten straffen van 11, 10, 8 en 4 jaar. Deze mannen zijn veertigers en komen uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Bergen op Zoom en Naaldwijk. Tegen drie van de verdachten eiste het OM ook geldboetes van 25.000 euro, omdat zij puur door winstbejag waren gedreven.

Criminele contacten

In het strafdossier van duizenden pagina’s is gedetailleerd vastgelegd hoe de drugsorganisatie in de periode 2016-2018 cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven regelde.

Volgens de officieren van justitie kende de misdaadorganisatie vele criminele contacten, waaronder leveranciers, transporteurs, uithalers en corrupte douaniers (‘strepen’), die containers met cocaïne doorlaten. Onder hen ook een gedagvaarde belastingmedewerker, die bedrijven zou  hebben uitgezocht waarvan de cocaïnehandel gebruik kon maken.

De aanklachten in het megaproces bij de Rotterdamse rechtbank bevatten een bloemlezing van georganiseerde misdaad: (voorbereidingen voor) internationale drugssmokkel, witwassen, het bezit van wapens en munitie, afpersing, openlijk geweld en omkoping.

In ontsleutelde pgp-berichten  hebben de verdachten het openlijk over de bestelling van een splinternieuw machinepistool met extra munitie en handvuurwapens met en zonder geluiddemper. Met meer dan 110.000 euro uit de opbrengsten van de drugshandel is vermoedelijk een chalet op een vakantiepark in Rockanje gefinancierd.

Dozen bananen

In een geval kon in 2017 een partij van 171 kilo cocaïne in beslag worden genomen in een loods in het Zuid-Hollandse dorp Vierpolders. Daarnaast zijn vermoedelijk tot twee keer toet zendingen cocaïne van 40 en 17 kilo uit dozen met bananen gehaald bij een fruitbedrijf. Het onderzoek leidde in 2018 tot aanhouding van de verdachten.

De officieren van justitie onderstreepten voor de rechtbank de schade van de massale cocaïne-importen. “De angst dat Nederland een narcostaat wordt, is reëel. Dat heeft alles te maken met het geld wat omgaat in de cocaïnehandel. Een kilo coke kost rond de 800 euro aan de grens met Colombia en kost tot 50.000 euro bij de eindgebruiker in Europa. Dit geld corrumpeert de samenleving.”

De behandeling van de strafzaak wordt de komende dagen voortgezet met de pleidooien van de advocaten. In een vervolg op het strafproces zullen tot begin februari nog 9 andere verdachten terecht staan.

De rechtbank doet naar verwachting op 17 februari uitspraak.