Clicky


PVV wil met noodwet einde maken aan dwangsommen asielzoekers

PVV wil met noodwet einde maken aan dwangsommen asielzoekers
06-03-2020 09:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De PVV wil met een noodwet voorkomen dat asielzoekers nog langer een vergoeding krijgen bij vertraging van hun asielprocedure. Verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol erkende eerder deze week dat deze dwangsommen de overheid minstens 1 miljoen euro per week kosten.

"Het is onacceptabel dat asielzoekers gebruik kunnen maken van een dwangsomregeling en beloond worden met zuur verdiend belastinggeld", vindt de PVV. De partij denkt ook dat de regeling asielzoekers aanmoedigt naar Nederland te komen, en vervolgens hun eigen procedure te saboteren om geld te kunnen vangen.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is het zaak deze "asielbonus" zo snel mogelijk af te schaffen. "Het is weggegooid geld en het heeft een enorme aanzuigende werking. Daarom onze noodwet: meteen stoppen ermee."

Broekers-Knol vindt de situatie eveneens onaanvaardbaar, zei zij deze week in de Tweede Kamer. Zij beloofde maatregelen om de problemen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die onder meer kampt met een personeelstekort en met een gebrekkige aansturing, op te lossen.

VluchtelingenWerk Nederland wijst erop dat de problemen bij de IND niet de asielzoekers zijn aan te rekenen. "Zij zijn hier juist de dupe van." Verkorting van de wachttijden is volgens de organisatie "de enige oplossing".