Clicky


Gewonden bij brand in Hedel, mogelijk verband met afpersing De Groot Fresh Group

Gewonden bij brand in Hedel, mogelijk verband met afpersing De Groot Fresh Group [+foto]
25-11-2020 08:47 | Brand | auteur Redactie | ANP

HEDEL - In het Gelderse Hedel zijn in de nacht van dinsdag op woensdag twee mensen ernstig gewond geraakt bij een woningbrand. Het gaat om de bewoners van het pand, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten. De politie vermoedt dat de brand in het huis aan de Ammerzodenseweg is aangestoken en is een onderzoek gestart.

De slachtoffers zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De woning, een vrijstaand huis in het buitengebied, moet volgens de veiligheidsregio als verloren worden beschouwd. De brandweer rukte rond 03.15 uur uit vanwege de brand en had het vuur ongeveer twee uur later onder controle. Verwacht wordt dat er de komende uren nog wordt nageblust.

De hulpdiensten wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen schuur waar paarden in stonden. De dieren bleven ongedeerd.

Afpersing

Vermoedelijk is er een verband tussen de afpersing van De Groot Fresh Group eveneens gevestigd in Hedel, maar dit is nog niet bevestigd. Onderzoek moet dit uitwijzen. Eerder al werden een voordeur van een medewerker van het bedrijf opgeblazen. In 2019 werden meerdere keren drugs ontdekt in ladingen bij het Hedelse bedrijf. Justitie en politie blunderden echter in 2019 door een lijst met personeelsgegevens van De Groot Fresh Group dat wordt bedreigd en afgeperst, in het strafdossier laten zitten. Hierdoor hebben de drie verdachten in deze zaak de lijst met gegevens in handen gekregen.

Justitie begon in mei 2019 met een onderzoek naar de bedreigingen en afpersingen van het bedrijf. Vijf verdachten werden kort daarna aangehouden en werden vervolgd. Drie van hen mochten hun proces in vrijheid afwachten.

Toen het bedrijf aangifte deed overhandigde De Groot Fresh Group in vertrouwen personeelslijsten aan politie en OM omwille van het onderzoek. Maar toen is een ernstige fout begaan. De lijsten met namen van personeelsleden werden per ongeluk toegevoegd aan het strafdossier. Personeelsleden zijn doodsbang geworden en wilden beveiliging.