Clicky


Wraking in grove afpersingszaak De Groot Fresh Group Hedel

Wraking in grove afpersingszaak De Groot Fresh Group Hedel
09-12-2020 11:26 | Criminaliteit | auteur ANP

ARNHEM - De 35-jarige hoofdverdachte in de zaak over een agressieve afpersing van fruittransportbedrijf Fresh Group in Hedel, heeft de rechtbank in Arnhem woensdag gewraakt.

De Bussumer wilde dat de rechtbank de zaak uitstelde in afwachting van onderzoeken door het Openbaar Ministerie (OM) naar nog eens dertien intimiderende incidenten met granaten, brandstichtingen, vuurwerk en kogels aan adressen van medewerkers van het fruittransportbedrijf. Maar de rechtbank wilde daar niet op wachten.

Die incidenten gebeurden in onder meer Tiel, Hedel, Kerkdriel en Vlijmen, ná de periode van de agressieve afpersing in mei en juni 2019, waarvan de man uit Bussum verdacht wordt. De adressen stonden op een medewerkerslijst die in het strafdossier zat.

Voor zover bekend is één nieuwe verdachte opgepakt voor het plaatsen van een handgranaat op de stoep van een appartementencomplex in Kerkdriel bij de zoon van de fruitimporteur op 13 januari 2020.

Volgens advocaat Bénédicte Ficq is informatie uit die nieuwere onderzoeken van groot belang voor de strafzaak tegen de 35-jarige verdachte.

De Bussumer wordt met een 33-jarige man uit Hilversum, een 31-jarige man uit Kortenhoef en een 24-jarige vrouw uit Hilversum berecht voor de aanvankelijke afpersingspoging in mei en juni 2019.

Daarin eisten afpersers met sms-berichten ruim een miljoen euro of anderhalf miljoen euro aan bitcoins van het fruittransportbedrijf uit Hedel. Dat moest dienen als ‘schadevergoeding’ omdat het bedrijf de vondst van een partij drugs tussen Zuid-Amerikaans fruit bij de politie had aangegeven.

Gebeurde dat niet, dan dreigden de afpersers willekeurige medewerkers te gaan liquideren.