Clicky


Berging Nederlands schip 'Eemslift Hendrika' Noorwegen vertraagd door slecht weer

Berging Nederlands schip 'Eemslift Hendrika' Noorwegen vertraagd door slecht weer [+video]
07-04-2021 13:54 | Incidenten | auteur ANP

DEN HAAG - [update woe 16:23 uur] De berging van het Nederlandse vrachtschip Eemslift Hendrika bij Noorwegen is uitgesteld tot donderdagochtend. Reden voor het uitstel is het slechte weer in het gebied, meldt de Noorse kustautoriteit Kystverket in een verklaring op de eigen website.

"Leven en gezondheid hebben altijd de eerste prioriteit tijdens een incident als dit en het moet veilig zijn om de redding uit te voeren", aldus het hoofd van de bergingsoperatie namens Kystverket, Hans Petter Mortensholm.

De verwachting is dat het weer donderdag beter zal zijn. De kans dat de actie succesvol kan worden uitgevoerd zou dan ook groter zijn. Uit berekeningen blijkt volgens de Noorse overheidsinstantie dat het gevaar klein is dat het schip aan de grond loopt.

Eerder op woensdag zag het er nog naar uit dat de berging op het punt stond te beginnen, maar later bleek dat toch niet te kunnen vanwege het slechte weer. Daardoor kon een helikopter, die gespecialiseerd personeel van bergingsbedrijf Boskalis naar het schip moet brengen en naar twee sleepboten die daar ook liggen, niet opstijgen om vanuit Ålesund af te reizen. Het is zo'n drie kwartier vliegen. De bedoeling is dat de specialisten sleeptouwen bevestigen zodat het schip naar kalm water getrokken kan worden.

Het schip van rederij Amasus Shipping in Delfzijl raakte maandag in de moeilijkheden door een schuivende lading. De twaalfkoppige bemanning werd met een helikopter van boord gehaald en naar Ålesund gebracht. De kapitein zou gewond zijn geraakt, maar hoe ernstig is niet bekend. Het schip was vanuit het Duitse Bremerhaven onderweg naar de Noorse havenplaats Kolvereid. Omdat er zware stookolie en diesel aan boord is, kan een lek milieuproblemen opleveren.

Het Nederlandse Boskalis was vorige week betrokken bij de succesvolle bergingsoperatie in het Suezkanaal.