Clicky


Controle Deense politie legt weer flink aantal overtredingen door vrachtwagenchauffeurs bloot

Controle Deense politie legt weer flink aantal overtredingen door vrachtwagenchauffeurs bloot [+foto's]
09-04-2021 14:46 | Buitenland | auteur Redactie

AARHUS - De Deense politie voerde van 5 t/m 8 april een controle uit van vrachtwagens en bestelwagens. De controles vonden plaats in Aarhus, Herning, Skjern en Tarm. De controle was in eerste instantie vooral gericht op nieuwe Deense cabotageregels die per 1 januari 2021 van kracht werden. Uit de controle bleek dat niet alle vervoerders zich aan de nieuwe regels houden.

Op 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels ingevoerd op het gebied van transport, wat betekent dat het merendeel van de buitenlandse vervoerders cabotagevervoer moet melden bij een Deens register.

De eerste drie maanden van het jaar was er een soor van overgangsperiode zodat vervoerders en expediteurs de gelegenheid hadden om kennis te maken met de nieuwe regels. Op 1 april liep de overgangsperiode af en op basis daarvan voerde de Deense politie van maandag 5 april tot en met donderdag 8 april een gerichte controle uit.

"We hebben in totaal 155 vrachtwagens en bestelwagens gecontroleerd, en de controle was gericht op cabotagevervoer en controle van de loonvoorwaarden", legt politiecommissaris Claus Kjær-Pedersen uit, hoofd van Tungvognscenter Nord van de politie van Noord-Jutland.

Acht gevallen van niet-registratie

Na de overgangsperiode van drie maanden zou men optimistisch kunnen verwachten dat iedereen die onder de nieuwe regels viel, zich had aangemeld. Maar de inspectie toonde aan dat dit niet het geval is: "De inspecties resulteerden in verschillende overtredingen van de cabotageregels en in acht gevallen waarin de buitenlandse vervoerder de cabotagevervoer niet had aangemeld bij het register", zegt Claus Kjær-Pedersen.

Diverse andere overtredingen

Als onderdeel van de controles van vorige week plaatste de politie dinsdagochtend heel vroeg een 'stop' bij de uitgang van de rustplaats Søby Øst bij Herning. Alle vrachtwagens op de parkeerplaats werden gecontroleerd, en dit resulteerde ook in verschillende boetes, waaronder voor het houden van regelmatige wekelijkse rust in de vrachtwagen.

Daarnaast waren er een aantal overtredingen van de rij- en rusttijdenregels en twintig gevallen van systematisch rijden zonder chauffeurskaart in de tachograaf van de vrachtwagen.

"Dit zijn over het algemeen de schendingen die we aantreffen als we een controle houden. Het ontbreken van een bedrijfsnaam, fouten en defecten aan de voertuigen en het niet betalen van tol”, besluit het hoofd van het centrum voor zware voertuigen.

Tungvognscenter Nord bestrijkt de politiezones Noord-Jutland, Oost-Jutland en Midden- en West-Jutland en voert daarom inspecties uit in alle gemeenten in de genoemde districten.