Clicky


Nedcargo zet schonere Volvo LNG-truck in voor pendeldienst

Nedcargo zet schonere Volvo LNG-truck in voor pendeldienst
15-07-2021 11:01 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

TIEL - Logistieke dienstverlener Nedcargo heeft een nieuwe Volvo FH LNG-truck in gebruik genomen voor een pendeldienst tussen Utrecht en het warehouse van Nedcargo in Tiel. Op 12 juli overhandigde directeur transport en distributie Geert van Eijk van Nedcargo de sleutels van de nieuwe truck aan de chauffeurs die de pendeldienst gaan onderhouden.

De Volvo FH LNG rijdt op liquified natural gas (LNG), ofwel vloeibaar gemaakt aardgas. Deze brandstof is een stuk schoner dan diesel. De nieuwe vrachtauto stoot 20 procent minder CO2 uit dan een Euro 6-dieseltruck.

Nedcargo investeert in de nieuwe truck ongeveer de helft meer dan in een vergelijkbare dieseltruck. Tegenover deze meerkosten staan lagere brandstofkosten. Om daarvan optimaal te profiteren, moet de LNG-truck veel kilometers rijden. Daarom zet Nedcargo de Volvo FH LNG in op de pendeldienst tussen Utrecht en Tiel.

Bio-LNG of biogas

“We rijden dagelijks zeven keer op en neer tussen Tiel en Utrecht om producten op te halen en op te slaan in Tiel”, legt Van Eijk uit. “In totaal 185.000 kilometer per jaar. Met de LNG-truck stoten we jaarlijks 30.000 kilo minder CO2 uit. En vanaf 2022 kan de truck in Tiel Bio-LNG (vloeibaar biogas afkomstig uit organisch materiaal, red.) tanken. Dat scheelt nog eens grote hoeveelheden uitstoot. De totale CO2-reductie komt dan uit op circa 50 procent.”

Verkoopdirecteur Roeland Ruygt van Volvo Trucks is blij dat Nedcargo voor Volvo heeft gekozen. “Zorg voor het milieu is een van onze kernwaarden. Ons doel is om trucks en services te maken die minder belastend zijn voor het milieu. De Volvo FH LNG is hier een voorbeeld van. Sinds de jaren zeventig hebben we de uitstoot van verontreinigende stoffen in de lucht bij nieuwe Volvo-trucks met 90% verminderd en het brandstofverbruik met 40% verlaagd. Maar we weten dat we het nog beter kunnen. Daar blijven we aan werken.”

Verduurzamen

Nedcargo heeft naast de truck voor de pendeldienst nog een Volvo FH LNG-truck aangeschaft. “Rijden op LNG past in onze strategie om de logistiek te verduurzamen”, zegt Van Eijk. “Dat doen we door schonere trucks in gebruik te nemen, de inzet van LZV’s, en ook door onze chauffeurs te trainen en te coachen. Daarnaast werken we voor stadsdistributie samen met partners die elektrisch rijden.”

De keuze voor Volvo was deels zakelijk, deels gevoelsmatig. “Deze vrachtauto biedt een goede prijs per kilometer en Volvo biedt goede service. De trucks hebben een mooie uitstraling die past bij Nedcargo. De chauffeurs rijden er graag in. En hij rijdt ook prima”, zegt Van Eijk, die inmiddels een rit van Tiel naar Utrecht en weer terug heeft gemaakt met een van de chauffeurs.