Clicky


OM: vrijlating aanslagverdachten De Groot Fresh Group verkeerd signaal

OM: vrijlating aanslagverdachten De Groot Fresh Group verkeerd signaal
08-09-2021 13:18 | Criminaliteit | auteur ANP

ARNHEM - Voor een 20-jarige Barnevelder die in Kerkdriel bij familie van de afgeperste fruitimporteur De Groot een vuurwerkbom tegen een slaapkamerraam gooide, wordt onderzocht of hij vrij kan komen met een enkelband. De rechtbank in Arnhem wacht op een rapport van de reclassering hierover en wees mogelijke vrijlating van Aïmane L. woensdag niet meteen af.

Wat het Openbaar Ministerie betreft is het vrijlaten van elke verdachte in deze zaak een verkeerd signaal. "Jonge mannen lenen zich voor aanslagen op volstrekt onschuldige mensen en het einde is nog niet in zicht." De rechtbank bepaalt 27 september of L. kan worden vrijgelaten met elektronisch toezicht.

"De verdenking is onderdeel van een reeks aanslagen die gezinnen in het hele land in een greep houdt. Honderden gezinnen leven in angst en worden beveiligd", aldus het OM. "Zulke praktijken lenen zich voor een maffiafilm."

Fruitimporteur De Groot uit Hedel wordt afgeperst sinds het bedrijf een partij cocaïne tussen het fruit aantrof en aangaf bij de politie. Als er geen 2,5 miljoen euro werd betaald dan zouden er aanslagen volgen op willekeurige medewerkers. En dat is sinds januari 2020 al vele keren gebeurd.

De 21-jarige Ben A. uit Hilversum blijft vastzitten, besloot de rechtbank woensdag. Hij was volgens de aanklacht betrokken bij de aanslagen in Kerkdriel en Hedel en bij een verijdelde aanslag in Hilversum. Bij de aanslag in Hedel werd door een explosie het huis van twee oud-medewerkers in de as gelegd.

Dinsdag werd al bepaald dat twee hoofdverdachten en twee andere verdachten blijven vastzitten. Een minderjarige verdachte is inmiddels wel op vrije voeten gesteld.