Clicky


Mensensmokkelaar aangehouden op zee

Mensensmokkelaar aangehouden op zee
21-09-2021 13:37 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM  - Op een zeiljacht zijn vrijdag 17 september zeven Albanezen aangetroffen. De Oekraïense schipper is aangehouden voor mensensmokkel. Na een week van observatie door samenwerkende partijen, onderschepte Kustwacht Nederland het schip op zee.

Het schip werd al enige tijd geobserveerd. Het Haven Coördinatie Centrum (HCC), dat de planning en toelating van schepen in de haven regelt, controleerde vrijdag 10 september in Hoek van Holland een zeilboot die een vreemde route voer. Omdat de bemanning niet mee wilde werken, vroeg het HCC assistentie van de politie. Die vermoedde dat er mogelijk sprake was van mensensmokkel, waarna werd besloten het zeilschip in de gaten te houden.

Onder coördinatie van Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en basisteam Grens van de Zeehavenpolitie, werden onder meer het HCC en de Kustwacht in stelling gebracht. Zo kon het zeilschip zowel van land als op zee worden gevolgd.

Gezien werd dat het zeiljacht donderdag 16 september, aan het begin van de avond, vertrok vanuit de Rotterdamse Veerhaven richting open water. Vrijdagochtend onderschepte de Kustwacht het schip op zee. De Kustwacht begeleidde alle betrokkenen en het schip terug naar Scheveningen. De verdachte en Albanezen zijn overgedragen aan de Marechaussee.

Het afgelopen jaar is geïntensiveerd op de samenwerking de Zeehavenpolitie, AVIM en de Marechaussee op het thema mensensmokkel. Vanuit verschillende invalshoeken, acties en bronnen wil men meer zicht op mensensmokkel krijgen. Het signaal rondom het zeilschip is daarom in gezamenlijkheid opgepikt.