Clicky


Bijna 46.000 euro boete voor Nederlandse chauffeur en werkgever na 'aanzienlijk' overschrijden van de rij- en rusttijden in Denemarken

Bijna 46.000 euro boete voor Nederlandse chauffeur en werkgever na 'aanzienlijk' overschrijden van de rij- en rusttijden in Denemarken
04-10-2021 11:54 | Overtredingen | auteur Redactie | Esther van der Wal

KARLSLUNDE - Een Nederlandse vrachtwagenchauffeur en zijn werkgever moeten in totaal 342.000 Deense Kronen, omgerekend 45.984 euro, betalen nadat de chauffeur is betrapt op het "aanzienlijk" overschrijden van de rij- en rusttijden gedurende de afgelopen 28 dagen. Daarnaast kreeg de chauffeur een onvoorwaardelijk vrachtwagenrijverbod opgelegd in Denemarken.

De chauffeur, een 66-jarige Nederlander, werd vorige week maandag aangehouden tijdens een controle bij het Deense Karlslunde. Na analyse van de tachograafgegevens van de afgelopen 28 dagen, werd het duidelijk dat de chauffeur 27 keer de rijtijden had overschreden, of dat de dagelijkse rusttijden niet volledig waren genomen.

Eén keer overschreed de chauffeur de dagelijkse rijtijd met 158 ​​procent. De chauffeur had op dat moment bijna 26 uur gereden.
"Het is natuurlijk een gewelddadige overtreding als de bestuurder zo lang rijdt zonder dagelijkse rust van ten minste negen uur zoals de regels voorschrijven", zegt Henrik Fobian van Tungvognscenter Öst.

Henrik is van mening dat het een groot verkeersveiligheidsrisico is om 26 uur zonder rust in een vrachtwagen te rijden. "Daarom ben ik blij dat we het risicovolle transport hebben stopgezet", voegt hij eraan toe.

Op 23 september, een paar dagen voordat hij werd aangehouden, had hij nog een lange rijtijd van ongeveer 22,5 uur zonder wettelijke dagelijkse rust, zegt de Deense politie.

In totaal dient de Deense staat nu een boete in tegen de man van in totaal 114.000 DKK (ongeveer 15.328 euro).

De vordering tegen de eigenaar van de vervoerder komt uit op 228.000 DKK (ongeveer 30.656 euro). De politie heeft de vrachtwagen in beslag genomen totdat de boete is betaald.