Clicky


Verdachten 'terreuraanslagen' rond De Groot Fresh Group blijven in de cel

Verdachten 'terreuraanslagen' rond De Groot Fresh Group blijven in de cel
04-11-2021 17:16 | Criminaliteit | auteur ANP

ARNHEM - Vier vermeende uitvoerders van een aanslag rond het afgeperste fruitbedrijf De Groot, blijven vastzitten, besloot de rechtbank in Arnhem donderdag. Het Openbaar Ministerie noemt de aanslag in Tiel in de nacht van 4 op 5 juni onderdeel van "een reeks terreuraanslagen, die zijn weerga niet kent" en die het opsporingsapparaat "van Friesland tot Limburg" bezighoudt qua capaciteit.

Aan de Kogge in Tiel werd een voordeur in brand gestoken, terwijl een vader en moeder met een 6-jarige en een 9-jarige in het huis lagen te slapen. De vier verdachten, van wie eentje minderjarig, worden vervolgd wegens poging tot moord.

De aanslag is onderdeel van een reeks represailles namens drugssmokkelaars, tegen het grootste fruitimportbedrijf in West-Europa, De Groot Fresh Group in Hedel. Daar werd een lading cocaïne tussen Zuid-Amerikaans fruit gevonden, waarna het bedrijf werd afgeperst. Willekeurige medewerkers van het bedrijf zijn sindsdien doelwit van aanslagen, die door jonge rekruten worden uitgevoerd.

Adam el R. (17), Kevin D. (18) en Nasser el H. (19) uit Amsterdam en Karim el K. (23) uit Almere worden 26 januari samen verder berecht met de drie verdachten uit Amsterdam die hen lijken te hebben aangestuurd. Die werden eind oktober vastgezet voor dezelfde aanslag. Meer arrestaties worden bovendien niet uitgesloten.

"De verdenking is alleen maar toegenomen, nu blijkt dat zij alle vier contact hadden met de appgroep WieWat020", aldus de rechtbank donderdag. Ook de drie nieuwe verdachten zijn te relateren aan die appgroep.

Van de vier verdachten worden sommigen ook verdacht van betrokkenheid bij beschietingen van woningen, waarvan er twee ‘per vergissing’ gebeurden op het verkeerde adres. "Medewerkers leven al twee jaar in doodsangst. Echtgenotes van chauffeurs durven niet eens meer alleen thuis te slapen als hun man op reis gaat", zei de officier van justitie.