Clicky


Voortvluchtige verdachte van mensensmokkel aangehouden in Kenia

Voortvluchtige verdachte van mensensmokkel aangehouden in Kenia
21-12-2021 10:41 | Buitenland | auteur Redactie

Een 53-jarige verdachte van mensensmokkel, die bijna 2 jaar voortvluchtig was, is afgelopen donderdag 16 december aangehouden in Kenia. De man is van geboorte Ethiopisch, draagt de Nederlandse nationaliteit maar heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

Nadat hij bijna twee jaar onder radar was gebleven, is de voortvluchtige op 16 december jl. in Kenia aangehouden, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Dat gebeurde op basis van nauwe samenwerking tussen de Liaison Officer van de Koninklijke Marechaussee die in Kenia gestationeerd is, Kenia Police, Interpol en verschillende diensten van de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) was al een strafrechtelijk onderzoek tegen hem gestart. Dat onderzoek is uitgevoerd door een Finec team van de Dienst Landelijke Recherche. De zaak is inmiddels onder de rechter.

Het OM verdenkt de man van immigratiecriminaliteit en vermoedt dat hij tegen betaling Eritreeërs vanuit Afrika naar Europa smokkelt. Deze Eritreeërs reizen niet per boot via de Middellandse Zee, maar per vliegtuig vanuit Soedan of Eritrea, al dan niet met tussenstops in diverse landen, naar Europa. Dit wordt ook wel zogenaamde Human Smuggling “First Class” genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdenking jegens de man zich richt op minimaal vier keren dat hij betrokken is geweest als begeleider danwel uitvoerder bij mensensmokkelincidenten van groepen Eritreeërs die op weg waren naar Europa.

Het meest recente incident dateert van 3 juli 2018. Het vermoeden bestaat dat voor het smokkelen van Eritreeërs onder andere wordt betaald via money transfers en Hawala-bankieren (underground banking). Bij alle vier smokkelincidenten is de verdachte aangetroffen in samenzijn met Eritreeërs die gebruik maakten van vervalste visa of paspoorten. Bij drie incidenten is vanwege de vervalste documenten de toegang tot of doorreis naar meerdere landen ontzegd en zijn de betreffende personen teruggezonden.

De strafzaak tegen de man zou vandaag, dinsdag 21 december, in de rechtbank Overijssel bij verstek inhoudelijk worden behandeld. Naar verwachting wordt de zaak aangehouden.