Clicky


Vier jaar cel geëist voor "Pokémonoverval" Kampen

Vier jaar cel geëist voor
31-01-2022 12:12 | Misdaad | auteur Redactie

ZWOLLE - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vier jaar gevangenisstraf geëist tegen drie mannen uit Lelystad (29, 29 en 30 jaar) voor de overval op een man in zijn woning in Kampen op 16 december 2020. Bij die overval zijn Pokémonkaarten buitgemaakt ter waarde van 48.000 euro.

De drie zouden gedaan hebben alsof ze de kaarten van de man wilden kopen. In plaats daarvan overvielen ze de man, duwden ze hem in de trapkast en sloten ze hem op. De man wist vrij te komen doordat hij een telefoon bij zich had. Daarmee belde hij zijn vader, die de politie alarmeerde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de verdachten, een 30-jarige man uit Lelystad, eerder al contact had gehad met het slachtoffer. In oktober kocht deze verdachte twee Pokémonkaarten van de man. Het contact was tot stand gekomen via Facebook. De overdracht van de kaarten had plaats bij het slachtoffer thuis.

Ontmoeting

Tot aan de overval in december hielden de twee contact via WhatsApp. Die contacten gingen over wat het latere slachtoffer nog meer zou willen verkopen en waarin de 30-jarige man mogelijk geïnteresseerd was.

Op 30 november gaf de man aan dat hij bepaalde kaarten wilde overnemen voor 50.000 tot 51.000 euro, maar dat hij daar het geld niet voor had. De man liet daarop weten dat hij misschien wel iemand anders wist die geïnteresseerd zou kunnen zijn.

Op 6 december werd het slachtoffer via WhatsApp benaderd door deze mogelijk geïnteresseerde koper. De twee kwamen overeen welke kaarten voor welk bedrag van eigenaar zouden wisselen, en maakten een afspraak voor een ontmoeting op 16 december tussen 14.45 uur en 15.00 uur.

Die middag stonden twee mannen voor de deur – vermoedelijk de twee 29-jarige verdachten, die de man even later opsloten in de trapkast. Voor het OM staat vast dat de 30-jarige verdachte schuilging achter het telefoonnummer en de naam die zijn gebruikt voor het maken van deze afspraak.

De drie worden verdacht van diefstal met geweld, gepleegd in vereniging, en wederrechtelijke vrijheidsberoving, gepleegd in vereniging. Wat het OM betreft is voldoende aangetoond dat de verdachten “nauw en bewust” hebben samengewerkt. Het OM acht de feiten voldoende wettig en overtuigend bewezen.

Zo zijn bijvoorbeeld vingerafdrukken van de twee 29-jarigen aangetroffen op de trapkastdeur. En ook vingerafdrukken van een van hen op de deur van de wc die vlak voor de overval door deze verdachte is gebruikt. De beschrijving door het slachtoffer van de overvallers komt ook overeen met die van deze verdachten.

De 30-jarige man was aantoonbaar in Kampen ten tijde van de overval. Hij heeft begin 2021 ook de buit van de overval te koop aangeboden bij meerdere buitenlandse partijen.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Gezien de ernst van de strafbare feiten vindt het OM een gevangenisstraf van langere duur passend. De officier van justitie eiste voor alle verdachten vier jaar cel (met aftrek van voorarrest). Er is wat de officier betreft onvoldoende reden om de straffen voor de drie te differentiëren; hier geldt “gelijke monniken, gelijke kappen”.

In totaal zijn vier verdachten aangehouden voor de overval. De zaak tegen een van hen is geseponeerd nu onvoldoende is komen vast te staan dat die verdachte betrokken is geweest bij de overval.