Clicky


Verdachten cocaïnesmokkel voor de rechter in pro forma zitting

Verdachten cocaïnesmokkel voor de rechter in pro forma zitting
01-02-2022 11:52 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROERMOND - Een 49-jarige verdachte uit ’s-Hertogenbosch en een 56-jarige verdachte uit Heerlen stonden vandaag pro forma terecht bij de rechtbank in Roermond. Zij werden in oktober vorig jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van ruim 2500 kilo cocaïne met een geschatte straatwaarde van zo’n 129 miljoen euro. De verdachten blijven vastzitten.

Cocaïne in lading mangaanerts

De uit Zuid-Amerika geïmporteerde cocaïne kwam begin februari 2020 in zeecontainers binnen in de haven van Rotterdam. Verstopt in een lading mangaanerts, werden de harddrugs vervolgens vervoerd naar een loods in Susteren.

Meer verdachten in beeld

Het onderzoek naar de invoer werd gestart met informatie uit de gekraakte server SKYecc. Daaruit is gebleken dat er nog twee andere verdachten zijn. Zij staan sinds oktober vorig jaar internationaal gesignaleerd. In oktober 2021 hebben er in dit onderzoek doorzoekingen in woningen in Maastricht, ’s-Hertogenbosch, Lanaken (België) en Malaga (Spanje) plaatsgevonden.

Eerdere strafbare feiten

De 56-jarige verdachte zat sinds eind juli 2021 in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van 125 kilo hennep en het witwassen van 120.000 euro die in zijn woning werden aangetroffen. De hennep werd naar dezelfde loods in Susteren vervoerd en zat verstopt in dozen met snijbloemen afkomstig uit Spanje. Afgelopen oktober werd de verdachte in zijn cel aangehouden voor betrokkenheid bij de invoer van 2500 kg cocaïne.

Cocaïnekoorts

De officier van justitie noemt de zaak ernstig: “De ‘cocaïnekoorts’ in Nederland heeft epidemische vormen aangenomen. De resultaten van dit onderzoek zijn daar een goed voorbeeld van. Ook de  berichten in Sky spreken wat dat betreft boekdelen. Het gemak waarmee wordt gesproken over miljoenen euro’s die worden omgezet met deze handel is schokkend.”

Onderzoek

Het onderzoek is nog in volle gang. Naast eerder genoemde partijen drugs, doet de politie onderzoek naar andere grote geïmporteerde partijen cocaïne waarbij deze verdachten betrokken waren.

Naar verwachting vindt een eerstvolgende zitting in april van dit jaar plaats.