Clicky


Eis: 6 jaar cel tegen vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij Islamitische Staat

Eis: 6 jaar cel tegen vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij Islamitische Staat
04-02-2022 14:14 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - Een 26-jarige vrouw uit Soesterberg die zich aansloot bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) hoorde vrijdag 6 jaar cel tegen zich eisen. De vrouw keerde eind 2020 terug uit Syrië, waar ze in 2014 naartoe was gereisd om zich te vestigen in het door IS uitgeroepen ‘kalifaat’.

Ze trouwde er met een Portugese jihadist die scherpschutter was bij IS. Hij zou een belangrijke rol hebben gespeeld bij de mediatak van de terreurgroep, waarvoor hij gruwelijke executievideo’s zou hebben geproduceerd, zoals een verbrandingsvideo van een gevangengenomen Jordaanse piloot.

Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte geen onschuldige echtgenote, maar maakte ze vol overtuiging deel uit van Islamitische Staat en moedigde ze het geweld aan. In het dossier staan foto’s van de vrouw waarop wapens te zien zijn die de verdachte tot haar beschikking had. Dat vertelde ze ook in chatgesprekken via sociale media. Ook plaatste ze een bericht op Facebook waarop een vuurwapen in haar handtas te zien was, “een 9mm” volgens het onderschrift. De vrouw was ook actief in een WhatsApp groep waarin IS-vrouwen naast sieraden en kinderkleding ook vuurwapens en een bomgordel aanboden. De verdachte bood er zelf handgranaten aan.

Toch ziet ze zichzelf niet als IS-lid, maar als een naïeve jonge vrouw die een verkeerde keuze heeft gemaakt. Ze beweert dat ze in de veronderstelling was dat ze in Syrië mensen ging helpen, en dat ze eenmaal daar niet meer terug kon. De officier van justitie vindt dat verhaal niet geloofwaardig:

Zij leefde conform de regels van IS(IS), ondersteunde IS daarom, en ondersteunde haar echtgenoten als snipers van IS. Zij kwam vol overtuiging om de gewapende strijd te steunen naar Syrië. Door te gaan trouwen met verschillende strijders en volgens de regels van IS te leven ondersteunde zij hen in de strijd en daarmee moedigde zij hen aan zoals ook van haar werd verwacht als IS-vrouw.

De ondersteuning leverde ze ook via pogingen om andere vrouwen naar het kalifaat te lokken, en te trouwen met een IS-strijder. De werving van echtgenotes was cruciaal voor het goed functioneren van de terreurgroep. Ook verdachte heeft geprobeerd vrouwen te bewegen om zich aan te sluiten bij IS als echtgenote van een IS-strijder.

Nadat haar eerste man was omgekomen huwde de verdachte nog twee andere IS-strijders. De laatste was ook scherpschutter en hij wordt verdacht van betrokkenheid bij ontvoeringen en executies van westerse gijzelaars. Toen het laatste bolwerk van Islamitische Staat viel werd deze man gevangen genomen, en de verdachte kwam in een kamp terecht. Ook daar bleef ze trouw aan het radicale gedachtengoed. De vrouw had inmiddels twee kinderen. Pas toen haar jonge dochter overleed nadat ze was geraakt door een granaatscherf, en het leven in een kamp steeds lastiger werd voor haar en haar zoontje, probeerde ze daar weg te komen.

Het Openbaar Ministerie constateert dat vrouw tot het allerlaatst trouw is gebleven aan de ideologie van Islamitische Staat, en pas toen het niet meer kon is teruggekeerd. Daarom is een gevangenisstraf van 6 jaar passend.