Clicky


Luchtvaartstaking Italië zorgt ook in Nederland voor vluchtuitval

Luchtvaartstaking Italië zorgt ook in Nederland voor vluchtuitval
08-06-2022 11:57 | Buitenland | auteur ANP

MILAAN - [update 19:11 uur] Een staking van de verkeersleiding in Italië heeft verspreid over Europa voor vluchtuitval gezorgd, ook op Schiphol. KLM heeft woensdag vanwege de actie bijvoorbeeld vijf retourvluchten geannuleerd. Passagiers werden omgeboekt. Een blik op de vertrekborden leert dat ook enkele easyJet-vluchten van Schiphol naar Italië zijn geschrapt.

Volgens Italiaanse media vonden er woensdag meerdere stakingen tegelijkertijd plaats. Niet alleen bij de luchtverkeersleiding werd actie gevoerd. Ook piloten en cabinepersoneel van budgetmaatschappijen Volotea, easyJet en Ryanair in Italië legden het werk neer.

Vakbonden hadden eerder een oproep uitgestuurd aan de medewerkers om woensdag enkele uren te staken. Er speelden bij de maatschappijen afzonderlijke grieven. Maar de gemene deler was dat personeel meer loon wil en betere regelingen rond bijvoorbeeld het aanvragen van verlof.

Onder meer easyJet had ook al een waarschuwing voor de staking op de website geplaatst. Mensen die van of naar Italië vlogen werd aangeraden om hun actuele vluchtinformatie goed in de gaten te houden.

In totaal werden zo'n 360 vluchten geannuleerd, waar ruim 4000 passagiers de dupe van werden, laat vakbond UIL Trasporti weten. Maar de luchtverkeersleiding werd niet helemaal platgelegd, een deel van de vluchten werd wel als normaal door het luchtruim geleid. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ITA, de opvolger van Alitalia, liet bijvoorbeeld weten dat 99 procent van zijn passagiers omgeleid kon worden.