Clicky


Familie van 16-jarige Jouke wacht onderzoek Rijksrecherche af over beschieting

Familie van 16-jarige Jouke wacht onderzoek Rijksrecherche af over beschieting
09-07-2022 16:52 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De familie van de 16-jarige Jouke, die dinsdag in zijn tractor werd beschoten, wacht het onderzoek van de Rijksrecherche af voordat ze een beslissing neemt over mogelijke aangifte tegen de agent die het vuur op hem opende. Volgens zijn moeder heeft Jouke zaterdag een verklaring afgegeven aan de Rijksrecherche, die onderzoek doet naar het incident tijdens een boerenprotest bij Heerenveen.

"We wachten tot het Openbaar Ministerie besluit wat er moet gebeuren", aldus de moeder. Volgens haar moeten eerst alle puzzelstukjes bij elkaar worden gezocht. "Jouke reed helemaal achteraan en heeft niks meegekregen van wat er zich allemaal heeft afgespeeld en waarom de agent zich zo aangevallen zou hebben gevoeld."

Een gesprek met de betreffende agent, wat de familie graag wil, zit er voorlopig waarschijnlijk niet in, vermoedt ze. Hij zit momenteel ziek thuis.

Verkeerde inschatting

Hoofdcommissaris Gery Veldhuis van politie-eenheid Noord-Nederland zei in NRC dat hij denkt dat de agent een verkeerde inschatting heeft gemaakt. Aanvankelijk werd Jouke verdacht van poging tot doodslag, maar die zaak is inmiddels geseponeerd. De moeder reageert enigszins verbaasd op de uitlatingen van de politiechef en vindt het een beetje te vroeg daarover al iets te zeggen.

De familie wordt bedolven onder de steunbetuigingen, zegt de moeder verder. "Het is overweldigend hoe mensen reageren. We krijgen heel veel kaarten uit heel Nederland, maar ook ballonnen, bloemen en gebak. Je kunt het zo gek niet bedenken."