Clicky


Kabinet passeert gemeente Tubbergen: vergunning voor asielopvang in Landhotel ’t Elshuys in Albergen

Kabinet passeert gemeente Tubbergen: vergunning voor asielopvang in Landhotel ’t Elshuys in Albergen
16-08-2022 20:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet is van plan voor het eerst een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord met de gemeente. Het gaat om een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen. Overleg met die gemeente leidde nog niet tot een akkoord, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer. De gemeente Tubbergen is niet blij met de gang van zaken, aldus een woordvoerster dinsdagavond.

Door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen, wordt de gemeente gepasseerd. In het hotel kunnen nu 80 gasten terecht. "In potentie" kunnen er driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het COA heeft het hotel al gekocht.

Van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat 'weigergemeenten' door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

"De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten", schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem om "een eerste stap, waarna ook meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen". Vorige week zei Van der Burg al in gesprek te zijn met twee gemeenten. In totaal zou het gaan om zo'n duizend opvangplekken.

De gemeente Tubbergen is "onaangenaam verrast door dit besluit", zegt de woordvoerster. "Deze locatie past niet, is niet geschikt om een asielzoekerscentrum te plaatsen. Onze eerst prioriteit gaat uit naar het informeren van de omgeving. Verder willen we in overleg met het COA over hoe dit nu precies in elkaar steekt."

Vluchtelingenwerk noemt de route in een reactie "niet fraai". Maar de organisatie zegt "dat er geen andere optie is", en wijst erop dat de afgelopen dagen honderden asielzoekers op straat moesten slapen, "waaronder zwangere vrouwen en kinderen". Vluchtelingenwerk wil een "eerlijker alternatief" voor het instrument waar Van der Burg gebruik van heeft gemaakt.