Clicky


Negen aanhoudingen in witwaszaak, Jumbo-topman Frits van Eerd verhoord

Negen aanhoudingen in witwaszaak, Jumbo-topman Frits van Eerd verhoord [+foto]
13-09-2022 10:00 | Algemeen | auteur ANP

HEESWIJK-DINTHER - [update 15:06 uur]

Jumbo-topman Frits van Eerd is een van de personen die wordt gehoord in een omvangrijk witwasonderzoek dat plaatsvindt. Dinsdagmiddag bevestigde het supermarktbedrijf dat "in het kader van het onderzoek vragen worden gesteld" aan hem. Jumbo zegt verder te hebben begrepen dat het onderzoek van de FIOD zich niet richt op het supermarktbedrijf.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het Functioneel Parket Noord-Nederland. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther maar ook op plaatsen in Groningen en Drenthe.

Ook zou er een inval zijn gedaan bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Het bedrijf doet op dit moment verder geen mededelingen over de kwestie.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen. Hij zou hoofdverdachte zijn in de zaak. Volgens het Brabants Dagblad gaat het om een man uit Gasteren, waar ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider van het door Frits van Eerd gesponsorde Jumbo TvE MX-team.

Behalve de hoofdverdachte zitten nog acht personen vast. De verdachten zitten in beperkingen, zegt de OM-woordvoerster. Dat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Hoewel Jumbo zegt dat met Van Eerd wordt gesproken, is niet duidelijk of hij ook een van de verdachten is.

Het Openbaar Ministerie wilde daar dinsdagmiddag, ook na de verklaring van Jumbo, geen mededelingen over doen.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen. Daarnaast steekt Jumbo naar eigen zeggen ook geld in andere veelbelovende sporttalenten die het "in zich hebben om uit te groeien tot een sporticoon van de maatschappij". Zo is Jumbo onder andere sponsor van motorcrosser Jeffrey Herlings, tweevoudig wereldkampioen in de MXGP.