Clicky


OM in beroep tegen celstraf Ali G. in afpersingszaak De Groot Hedel

OM in beroep tegen celstraf Ali G. in afpersingszaak De Groot Hedel
11-10-2022 21:01 | Algemeen | auteur ANP

HEDEL - [update 22:31 uur] Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de celstraf die hoofdverdachte Ali G. heeft gekregen voor zijn rol in de afpersing van fruithandel De Groot in Hedel, laat het OM dinsdag weten. G. werd eind september tot bijna twintig jaar cel veroordeeld, veel lager dan de door het OM geëiste bijna 27 jaar.

Ook zegt het OM in beroep te gaan tegen de vrijspraak van twee andere verdachten. Dat gaat om twee 20-jarige mannen uit Amsterdam.

Justitie tekent ook beroep aan tegen twee andere vonnissen in de zaak, te weten de negen jaar cel die een 22-jarige man uit Amsterdam kreeg en de twee jaar cel voor een 24-jarige man uit Almere. In de zaak rond de afpersing waren in totaal acht verdachten.

De 37-jarige Ali G. uit Naarden kreeg op 27 september negentien jaar cel en tien maanden gevangenisstraf. Bij De Groot in Hedel werd drie jaar geleden 400 kilo cocaïne gevonden tussen een partij bananen. Het bedrijf deed aangifte bij de politie, die de cocaïne in beslag nam.

Daarop is G. de fruitimporteur gaan afpersen omdat de drugs van hem zouden zijn. Ook zette hij onder meer diverse mannen aan tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf. Zo is er op woningen geschoten in de Bommelerwaard en is een huis in Tiel in brand gestoken. De rechtbank sprak eerder van een "ongekende terreurcampagne".