Clicky


Verdachte van belastingfraude met verbouwing eigen woning aangehouden

Verdachte van belastingfraude met verbouwing eigen woning aangehouden
08-12-2022 14:50 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - De FIOD heeft vandaag, donderdag 8 december, een 50 jarige man uit de provincie Flevoland aangehouden vanwege belastingfraude. Hij wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting en het niet verstrekken van inlichtingen. Zijn woning en twee bedrijfspanden in dezelfde provincie zijn doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, gegevensdragers.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. Tijdens een boekenonderzoek bij meerdere vennootschappen, waar de verdachte bestuurder van was, werden meerdere opvallende transacties aangetroffen. Deze transacties hadden te maken met de kosten die de verdachte maakte voor de verbouwing van zijn privé woning. 

De man had deze kosten als zakelijke kosten geboekt met als gevolg dat de winst van zijn onderneming werd verminderd. Daardoor betaalde de man minder vennootschapsbelasting. Ook werden de omzetbelasting op deze kosten onterecht opgevoerd als voorbelasting in de aangiften omzetbelasting. Het exacte nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken.

Het onderzoek richt zich ook op de rol van de (onder)aannemers die deze vorm van fraude mogelijk hebben gemaakt. Zij hadden mogelijk valse facturen opgemaakt op verzoek van de verdachte ondernemer.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.