Clicky


Duitse douane neemt meer dan 800 liter vloeistof voor e-sigaretten in beslag tijdens controle

Duitse douane neemt meer dan 800 liter vloeistof voor e-sigaretten in beslag tijdens controle [+foto's]
30-12-2022 11:00 | Controles | auteur Redactie

DRESDEN - Bij het controleren van een vrachtwagen afgelopen maandag 26 december 2022 ontdekten de Duitse douane in totaal 832.400 ml e-vloeistof met behulp van een röntgensysteem. De Oekraïense chauffeur reed met zijn vrachtwagen van Polen via Duitsland naar Spanje.

De agenten leidden het voertuig met behulp van een stopsignaal van de A4 naar een nabijgelegen controlepost. Bij de daarop volgende röntgeninspectie bleek echter dat de lading in de oplegger afwijkingen vertoonde. Na het openen van de laadruimte vonden de douaniers in totaal vier pallets met talloze dozen. Elke individuele doos bevatte verschillende soorten e-liquid in retailverpakkingen.

De chauffeur beschikte niet over de vereiste papieren voor doorvoer door Duitsland. Sinds 1 juli 2022 zijn nicotinehoudende stoffen voor het gebruik van e-sigaretten onderworpen aan tabaksaccijns. Aangezien e-liquid een substituut is voor tabaksproducten, is de standaardhoeveelheid voor persoonlijk gebruik en consumptie 1 liter, maar niet meer dan 10 retailverpakkingen.

Aangezien commerciële handel kan worden aangenomen vanwege de hoeveelheid vervoerde e-vloeistof, vertegenwoordigde de vondst een belastingverlies van ongeveer 133.000 euro.

Tegen de 38-jarige vrachtwagenchauffeur is een strafzaak gestart op verdenking van belastingontduiking en zijn de goederen in beslag genomen.