Clicky


KLM treft maatregelen op vluchten vanuit China na zorgen crew

KLM treft maatregelen op vluchten vanuit China na zorgen crew
04-01-2023 09:12 | Coronavirus | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 12:05 uur] Luchtvaartmaatschappij KLM voert per direct extra veiligheidsmaatregelen in op vluchten vanuit China. Personeel krijgt de beschikking over FFP2-mondkapjes en kan gebruikmaken van een wc alleen voor medewerkers. KLM-personeel had deze week aangegeven zich zorgen te maken over het grote aantal coronabesmettingen in China.

Verder past KLM de diensten aan boord van vluchten vanuit China naar Amsterdam aan. Dat moet het aantal langdurige contactmomenten met passagiers verminderen. Zo krijgen reizigers hun maaltijd en drinken tegelijkertijd in plaats van in verschillende rondes, legt een woordvoerster uit. "Verdere producten zoals koptelefoons of een flesje water worden niet meer uitgedeeld, maar van tevoren op de stoelen gelegd."

Deze manier van werken werd al gebruikt op vluchten richting China, om zo te voldoen aan wensen van de plaatselijke overheid. "We hebben deze maatregelen nu ook ingevoerd op vluchten van China naar Nederland, omdat onze collega's hebben aangegeven op deze manier te willen werken", aldus KLM. Volgens de zegsvrouw heeft de maatschappij de maatregelen dinsdagavond opgesteld en werden die gelijk van kracht.

Zorgen wegnemen

Vakbond De Unie is tevreden met de extra maatregelen en denkt dat deze de zorgen vanuit het personeel kunnen wegnemen. "Ik vind ze ook proportioneel en niet zo heftig dat passagiers overstappen naar andere luchtvaartmaatschappijen", zegt voorzitter Reinier Castelein. Hij miste alleen een opmerking vanuit KLM aan medewerkers dat zij zich zouden kunnen melden bij hun manager als zij zich vanwege kwetsbare personen in hun privésituatie zorgen maken over vliegen naar en vanuit China.

Via vakbonden werden begin deze week de zorgen van het KLM-personeel bekend. De maatschappij vliegt nu drie keer per week naar China en dat wordt eind deze maand zes keer per week. Op vluchten vanuit China waren passagiers en crew tijdens de vlucht al verplicht een mondkapje te dragen.