Clicky


Drugsbendes sturen jonge leden naar scheepvaartschool

Drugsbendes sturen jonge leden naar scheepvaartschool
11-01-2023 12:29 | Criminaliteit | auteur ANP

ROTTERDAM - Drugsbendes hebben de afgelopen jaren meermaals jongeren naar de scheepvaartschool gestuurd in een poging om zo op termijn mensen op belangrijke strategische posities in de Rotterdamse haven te krijgen. Vanuit zo'n functie zouden zij de bendes van dienst kunnen zijn bij het binnenhalen van partijen drugs die via de haven arriveren. Dat bevestigt de zeehavenpolitie naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De bendes zouden de afgelopen jaren zeker vijf scholieren hebben aangemeld op verschillende scheepvaartscholen. De scholen zijn in sommige gevallen geïnformeerd toen bleek dat een opgepakte uithaler ook een opleiding aan een scheepvaartschool volgde.

"Deze praktijken zijn overigens niet nieuw," zegt een woordvoerder van de Zeehavenpolitie. "Drugsbendes hebben net als reguliere bedrijven een HR-afdeling (personeelszaken) waar wordt gekeken wie en wat er nodig is om de operaties goed te laten verlopen."

Jan Janse, hoofd van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, vertelde dinsdag tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers onderschepte cocaïne dat bendes steeds nieuwe oplossingen, ook voor de langere termijn, moeten bedenken. Dit omdat de bestrijding van politie en douane van hun activiteiten steeds intensiever wordt.

Janse zei ook dat bendes vrijwel altijd afhankelijk zijn van een corrupte persoon die in de haven of bij de autoriteiten werkt om succes te hebben bij het uithalen van drugs uit containers. Een corrupte medewerker op een strategische positie, zoals bijvoorbeeld een logistiek planner, is van grote waarde voor een drugsbende.

De corruptie is vaak ook lucratief voor de medewerker zelf. In december 2021 stuitte de Rotterdamse politie bij een huiszoeking in een onderzoek naar een corrupte havenmedewerker op ruim 7,9 miljoen euro aan contant geld.

Het afgelopen jaar is in de Rotterdamse haven 46.789 kilo cocaïne, met een straatwaarde van 3,5 miljard euro onderschept. Dat was beduidend minder dan het jaar daarvoor toen ruim 70 ton coke uit handen van de drugsbendes werd gehouden.