Clicky


Linkse partijen willen nog niet af van subsidie op zonnepanelen

Linkse partijen willen nog niet af van subsidie op zonnepanelen
17-01-2023 19:17 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil niet zomaar afscheid nemen van de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen op het dak. PvdA en GroenLinks willen eerst concrete plannen zien van het kabinet om ervoor te zorgen dat het met name voor verhuurders aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen.

Wie zonnepanelen op het dak heeft, mag nu nog de overtollige stroom die op zonnige dagen wordt teruggeleverd, wegstrepen tegen de stroom die op somberdere dagen wordt afgenomen. Met deze zogeheten salderingsregeling werd de afgelopen jaren de installatie van zonnepanelen op woningen met succes gestimuleerd.

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Het kabinet wil de subsidiëring ervan daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Er moet een minimumprijs voor in de plaats die komen energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.

De linkse partijen waarschuwen evenwel dat daardoor de verdere groei van 'zon op dak' in gevaar dreigt te komen. Zij vrezen dat het met name voor verhuurders straks niet meer aantrekkelijk genoeg is om in zonnepanelen te investeren. Terwijl ook voor huurders het zelf kunnen opwekken van stroom kan helpen de energierekening te verlagen.

Ook andere oppositiepartijen zijn zeer kritisch over de afbouw van de salderingsregeling. Daarmee is een meerderheid voor de bijbehorende wetswijziging in de Eerste Kamer onzeker.

De coalitiepartijen steunen het afschaffen, maar lijken daar vooralsnog alleen in te staan. Ook zij willen het voorstel op diverse punten aanpassen. Ze vragen het kabinet ervoor te zorgen dat huishoudens met zonnepanelen, die in feite energieleverancier worden, daar wel aan kunnen verdienen. De vrees bestaat dat vooral energiebedrijven profiteren.

VVD en ChristenUnie willen ook dat het kabinet investeert in de ontwikkeling van batterijen en andere vormen van energie-opslag. Daar kunnen huishoudens met zonnepanelen dan gebruik van maken. Diezelfde partijen uiten hun ongemak over het feit dat het kabinet aan de ene kant steun voor huishoudens met zonne-energie afbouwt, en aan de andere kant een impuls geeft aan de subsidie voor grote zonneweides. 'Zon op dak' is niet alleen een goede vorm van energie vanwege de schaarse ruimte, maar ook om draagvlak te houden voor de energietransitie, aldus VVD'er Silvio Erkens.