Clicky


OM: teruggehaalde vrouw uit IS-kamp had yezidi-vrouw als slaaf

OM: teruggehaalde vrouw uit IS-kamp had yezidi-vrouw als slaaf
10-02-2023 11:34 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - Een van de twaalf vrouwen die in november van vorig jaar is opgehaald uit een gevangenenkamp uit Syrië wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het gebruiken van een yezidi-vrouw als slaaf in 2015.

Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen yezidi’s. Ze wordt verdacht van slavernij als misdrijf tegen de menselijkheid. De zaak wordt in Rotterdam op 14 februari behandeld. Dat doet de rechtbank Den Haag, de rechtbank die zich buigt over internationale misdrijven.

Yezidi’s zijn een religieuze en etnische Koerdische minderheid, die met name in het noorden van Irak leeft. Dinsdag en woensdag zijn in Rotterdam de eerste inleidende zittingen tegen de vrouwen die door de Nederlandse regering zijn teruggehaald.

De vrouwen zijn na aankomst aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven, als vermoedelijke leden van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS).

"IS pleegde niet alleen terroristische misdrijven, maar wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de genocide gepleegd tegen de yezidi-bevolking, vanaf 2014 in Syrië en Irak", aldus het OM.