Clicky


Ouders verdacht van zwaar mishandelen baby's Vleuten

Ouders verdacht van zwaar mishandelen baby's Vleuten
27-02-2023 11:29 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Een man en een vrouw uit Vleuten worden verdacht van het zwaar mishandelen van hun baby’s, een tweeling, in 2019.

Het Openbaar Ministerie denkt dat de meisjes door elkaar zijn geschud, werden geknepen, tegen oppervlaktes zijn geslagen en meermaals onvoorzichtig "op hoge snelheid" zijn vervoerd in een fietskar, zo bleek maandag bij een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Utrecht.

Bij de meisjes, die in januari 2019 werden geboren, zijn blauwe plekken en botbreuken gevonden. De mishandelingen zouden gedurende enkele maanden van dat jaar hebben plaatsgevonden.

De vader, Jeremy K. (50), wordt daarnaast verdacht van poging tot doodslag op een van de meisjes. Hij heeft volgens het OM op 10 maart 2019 een babydoekje in haar mond gedrukt, wat zou hebben geleid tot letsel in de hersenen van de baby.

Moeder Nicky van den B. (36) verweerde zich tegen de visie van het OM. "Wij hebben twee meisjes thuis die zingend wakker worden en huppelen door de woonkamer. Ze zijn kerngezond", vertelde ze aan de rechtbank. De kinderen zitten inmiddels op de basisschool.

Van den B. en K., die niet vastzitten, schetsten maandag dat hun verklaringen uit de context zijn gehaald. Zo hebben ze tijdens verhoren gezegd dat de baby's, die prematuur waren en zo'n 2 kilo wogen, stevig zijn vastgehouden onder de douche. "We wilden niet dat ze op de grond zouden vallen. Het was niet knijpen, maar liefdevol tegen ons geklemd", was de duiding nu.

Tijdens de inhoudelijke behandeling, die staat gepland op 22 mei, moet vanuit deskundigen duidelijk worden hoe het letsel van de meisjes kan zijn veroorzaakt en of het om een ongeluk kan gaan. Maandag stond in het teken van het doornemen van de nadere vragen die nog voorgelegd moeten worden.