Clicky


Paul de Leeuw volgt vijf tieners met een levensbedreigende ziekte in 'Niet klein te krijgen'

Paul de Leeuw volgt vijf tieners met een levensbedreigende ziekte in 'Niet klein te krijgen'
05-04-2023 12:25 | Showbizz | auteur Redactie

HILVERSUM - Wat als je tiener bent en te horen krijgt dat je een levensbedreigende ziekte hebt? Kan je nog wel de dingen blijven doen die je leuk vindt? En wat voor impact heeft de ziekte op je vrienden en familie? In ‘Niet Klein Te Krijgen’ volgt Paul de Leeuw een jaar lang Luuk, Emelie, Tibbe, Myrthe en Quinten. Vijf tieners met kinderkanker.

Paul loopt mee met de kinderen en hun gezinnen in het dagelijks leven en laat zien wat ernstig ziek zijn met het kind en het gezin doet. Want de ziekte treft niet alleen hen, maar ook hun directe omgeving. Ondanks de zwaarte van de verhalen, laten de families zien dat er altijd hoop is. Want de veerkracht van deze dappere tieners is groot: zij willen zoveel mogelijk het gewone leven oppakken, blijven genieten en vooral puber zijn. ‘Niet Klein Te Krijgen’ is zes weken lang te zien vanaf dinsdag 11 april om 21.05 uur bij BNNVARA op NPO 1.

Paul de Leeuw: "Dit zijn jonge veerkrachtige mensen die door dit programma willen laten zien dat leven met kanker niet zielig is. Daar heb ik zoveel bewondering en respect voor."

In zes afleveringen zien we de kinderen thuis, op school, bij hun sportclub, bij vrienden of op verjaardagsfeestjes. Maar ook bij de behandelingen in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Naast de bijzondere, openhartige gesprekken die Paul met de kinderen en de gezinnen voert, krijgen we ook een unieke inkijk in hun leven door de persoonlijke vlogs die de kinderen zelf hebben opgenomen. Gedurende de uitzendingen verschijnen er blogs van de kinderen of hun gezinnen op bnnvara.nl/nietkleintekrijgen

Luuk (14)

"Het is echt heel erg raar om als 14-jarige te moeten nadenken over ‘wat nou als?’ en de dood en zo." Luuk heeft een Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker. Hij heeft een tof leven, zit op rugby, doet het goed op school en heeft een hechte band met zijn ouders en jongere zusje, tot hij ineens van gewone tiener een tiener wordt met een levensbedreigende ziekte. Paul bezoekt hem onder andere op zijn middelbare school, waar Luuk hard aan het werk is om gewoon over te gaan naar zijn volgende jaar op het Gymnasium. Hij wil namelijk niets liever dan zo snel mogelijk zijn gewone leven weer terug hebben.

Emelie (10)

"Toen ze me vertelden dat de kanker niet meer wegging, heb ik heel hard gescholden en dat was best wel lekker." Emelie heeft een hersentumor. Een grote schok voor de hele familie, maar vooral ook voor haar tweelingzusje Isa. Toch houdt de vrolijke tweeling moed: ze steunen elkaar door dik en dun in moeilijke tijden. Zo maken ze met hun vriendinnen een groot feest van hun 11e verjaardag, heeft Emelie de grote droom om beroemd te worden en blijven ze het heerlijk vinden om paarden en boerderijdieren op te zoeken, ook als Emelie achteruitgaat. 

Tibbe (15) 

"Ik zeg wel: niet mijn hele been gaat eraf. Een gedeelte. En ik kijk ook vooruit, ik kan straks ook alles weer doen, maar dan met een prothese." Tibbe krijgt te horen dat hij botkanker in zijn onderbeen heeft. De moderne danser moest de lastige keuze maken om dit deel van zijn been te laten amputeren. Een pittige en lange operatie waar Tibbe tegenop ziet. Hij besluit daarom een afscheidstour met zijn been te doen - nu hij nog compleet is. En deze trapt hij af in zijn favoriete pretpark, de Efteling. Musicals, fantasy, horror: Tibbe vindt het een heerlijke wereld om in te kunnen ontsnappen. Hij wil niets liever dan later zelf op het podium te staan, want één ding is zeker: Tibbe moet en zal straks weer lopend en dansend door het leven gaan.

Myrthe (13)

"Het kost mij evenveel energie om de positieve dingen te zien dan boos te zijn op dat ik ziek ben, dus wat heeft dat laatste dan voor zin? Als ik naar de positieve dingen kijk, krijg ik daar tenminste nog energie voor terug." Ondanks dat de leukemie anderhalf jaar na haar eerste stamceltransplantatie terug is gekomen, blijft Myrthe vertrouwen in een goede afloop. Nadat ze na de eerste reeks behandelingen leek te zijn genezen en haar leven weer op de rit kreeg, weer naar school ging, leuke dingen deed met haar vriendinnen en weer was gestart met volleybal, bleek de leukemie alsnog terug. Een grote klap voor Myrthe zelf, haar ouders en haar twee oudere halfbroers waar ze zo close mee is. 

Quinten (10)

"Je hebt leukemie, een vorm van kinderkanker, zeiden de artsen. En toen dacht ik eigenlijk meteen: ‘Oké dan… we gaan ervoor!'" Quinten heeft vanaf dag één van zijn traject besloten er helemaal voor te gaan. Hockey kwam op een laag pitje en zijn uiterlijk veranderde, iets waar hij veel moeite mee had. Maar met zijn tomeloze energie en humor slaat hij zichzelf door veel lastige momenten heen. Paul is erbij als Quinten zich weer goed genoeg voelt om met zijn vrienden te gaan karten. Ook gaan ze koffiedrinken in zijn favoriete koffiezaak met zijn grote zussen. Want hoe is hun leven veranderd na de diagnose van Quinten?