Clicky


Marengoproces na arrestatie Weski maandag gemankeerd hervat

Marengoproces na arrestatie Weski maandag gemankeerd hervat
13-05-2023 10:09 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat maandag verder. Officieel staan de dupliek (reactie van de verdediging op het Openbaar Ministerie) en het laatste woord in de zaak van verdachte Mohamed R. op het programma. Maar het kan niet anders dan dat er wordt stilgestaan bij de arrestatie van Inez Weski, inmiddels voormalig advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi.

De dupliek en het laatste woord van R. stonden aanvankelijk in april op het programma, maar is na een verzoek van zijn advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra uitgesteld naar maandag. Zij hadden daarom gevraagd omdat de arrestatie daags daarvoor was. "De arrestatie van mr. I. Weski van afgelopen vrijdag heeft ons geschokt", lieten zij destijds weten. "Daarnaast kunnen wij de impact van die arrestatie en het onderliggende opsporingsonderzoek op de zaak Marengo op dit moment niet overzien."

Weski (68) werd op 21 april aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Ze zou informatie van Taghi vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met diens contacten in de buitenwereld hebben gedeeld. Ze zit nog altijd in voorarrest, de voorlopige hechtenis was 4 mei met dertig dagen verlengd.

Uitzonderlijke situatie

Weski stond Taghi bij, maar legde na haar aanhouding de verdediging neer. Taghi heeft inmiddels aangegeven vooralsnog zijn eigen verdediging te gaan voeren, maar dat hij wel op zoek is naar nieuwe advocaten. Woensdag, als een nieuwe voorbereidende (regie)zitting voor alle verdachten op de planning staat, zal de rechtbank daar nader op ingaan.

Weski stond ook de broers Mao R. en Mario R. bij. Mao heeft wel weer een advocaat, Mario nog niet. Ook kroongetuige Nabil B. heeft geen advocaten meer, nadat zij in maart de verdediging hadden neergelegd. Dat maakt dat het strafproces nu in de uitzonderlijke situatie verkeert dat de hoofdverdachte, tegen wie levenslang is geëist, zichzelf verdedigt en twee andere hoofdrolspelers - een verdachte waarbij eveneens de hoogst mogelijke straf boven het hoofd hangt en de kroongetuige - geen juridische bijstand hebben.

Onderzoekswensen

Taghi heeft overigens aangegeven dat hij eerder gedane onderzoekswensen van Weski handhaaft. Twee dagen voor haar arrestatie had Weski tijdens de laatste formele zitting in de zaak van onder anderen Taghi aangegeven nog vele onderzoekswensen te hebben, onder meer over een commando die zegt dat bij hem is geïnformeerd of hij Taghi mogelijk kon 'neutraliseren', een eufemisme voor doden. De rechtbank moet daar ook nog over beslissen, het is niet duidelijk wanneer die beslissingen komen.