Clicky


Coalitieonderhandelingen Noord-Brabant op laatste moment geklapt

Coalitieonderhandelingen Noord-Brabant op laatste moment geklapt
16-06-2023 10:09 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - De onderhandelingen in de provincie Noord-Brabant tussen BBB, VVD, GroenLinks en PvdA voor het vormen van een nieuwe coalitie zijn op het laatste moment geklapt. Dat laat een woordvoerder van de provincie weten. Het was de bedoeling dat de partijen volgende week een akkoord zouden presenteren, maar dat liep stuk op een eis van de BBB over een deadline voor verplichte aanpassingen van boerenstallen.

De BoerBurgerBeweging won in maart de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant en werd met elf zetels de grootste partij in de Staten. "BBB gooit de handdoek niet in de ring. Daarom nodigt BBB andere fracties uit de Staten uit om samen tot een stabiele en breed gedragen college te komen", schrijft de partij in een reactie op de geklapte onderhandelingen.

Fractievoorzitter John Frenken van de BBB zei aan het begin van de vergadering van de Provinciale Staten dat dit nieuws "als een bom kan inslaan". "We hebben donderdagavond gezamenlijk besloten te stoppen, want we komen niet verder." Ina Adema, de commissaris van de Koning, zei dat er volgende week vrijdag (23 juni) een extra PS-vergadering komt waarin wordt gereflecteerd op de formatie.

Formateur Pieter Verhoeve meldde maandag nog dat vermoedelijk volgende week een nieuwe Brabantse coalitie gepresenteerd kon gaan worden. Het liep echter anders, omdat de partijen geen akkoord konden bereiken over een eis van de BBB: het opheffen van de deadline die is opgelegd aan veeboeren om hun stallen om te bouwen om zo de stikstofuitstoot te reduceren. Ze hebben daar nu tot 1 juli volgend jaar de tijd voor.

"BBB kan niet akkoord gaan met een maatregel die bij de rechter geen stand houdt en ook niet kon voorkomen dat heel Noord-Brabant dit voorjaar op het stikstofslot ging", zegt Frenken. "Praktisch gezien is deze maatregel ook onrealistisch en onhaalbaar, terwijl alternatieven voorhanden zijn."

BBB gaat nu op zoek naar een nieuwe coalitievorm. Volgens Frenken wil zijn partij "niets of niemand" op voorhand uitsluiten. "BBB wil met iedereen open het gesprek aan om te komen tot een stabiel en breed gedragen college van Gedeputeerde Staten dat recht doet aan de verkiezingsuitslag van 15 maart. Dit standpunt van BBB is onveranderd."

De vier partijen die wekenlang onderhandelden, hebben samen 29 van de 55 zetels in de Staten. BBB werd de grootste met elf zetels, gevolgd door de VVD (negen) en GroenLinks (vijf). De PvdA behaalde vier zetels. In Noord-Brabant zitten vijftien partijen in de Provinciale Staten.