Clicky


Onduidelijk hoe vorming nieuwe coalitie Brabant verdergaat

Onduidelijk hoe vorming nieuwe coalitie Brabant verdergaat
19-06-2023 11:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN BOSCH - [update 16:05 uur] Het is ongewis hoe het pad naar een nieuwe coalitie in de provincie Noord-Brabant eruit ziet. Vrijdag klapten de onderhandelingen tussen de BoerBurgerBeweging (BBB), VVD, GroenLinks en de PvdA na wekenlange gesprekken. De BBB heeft vervolgens een open uitnodiging gedaan aan alle partijen om opnieuw in gesprek te gaan. "Het is op dit moment politiek aftasten wie met wie de dans willen aangaan", aldus een woordvoerder van het formatieproces.

"In feite kunnen we er niets over zeggen en ook niets voorspellen. De situatie kan over een half uur alweer anders zijn." Vorige week maandag leek het er nog op dat er snel een akkoord zou liggen in Brabant, legt hij uit, maar gedurende de week kwamen er wisselende berichten, waarop de boel donderdagavond toch nog definitief vast kwam te zitten.

De Brabantse BBB-voorman John Frenken zegt dat hij nog geen mededelingen kan doen over vervolgstappen, nu de onderhandelingen tussen zijn partij, VVD, GroenLinks en PvdA zijn geklapt. "Ik heb op dit moment geen nieuws. Eerst maar het debat van komende vrijdag afwachten." Vrijdag staat vanaf 09.30 uur een extra vergadering van de Provinciale Staten over de geklapte onderhandelingen op de agenda. Dan zal formateur Pieter Verhoeve een toelichting geven, laat een woordvoerder van de provincie weten.

De gesprekken liepen vast op een eis van BBB over het opheffen van de deadline die is opgelegd aan veehouders om hun stallen om te bouwen voor stikstofreductie. "BBB heeft het bal geopend, maar is daarbij op tenen gaan staan", aldus de formatiewoordvoerder. Volgens hem heeft tot dusver de PVV interesse getoond in verder praten met de BBB, maar die partij heeft maar 4 van de 55 Brabantse zetels.

BBB werd bij de Provinciale Staten in maart de grootste partij in Brabant, met 11 zetels. Ook de VVD is groot in de provincie, met 9 zetels. GroenLinks heeft 5 zetels, de PvdA 4.