Clicky


Huurprijzen blijven stijgen, aanbod woningen daalt

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod woningen daalt
06-07-2023 14:48 | Financieel | auteur ANP

ROTTERDAM - Ondanks de regulerende maatregelen van de overheid blijven de huurprijzen in de vrije sector stijgen, terwijl het aanbod daalt. Volgens woonplatform Pararius werd in het tweede kwartaal van dit jaar in de vijf grote steden 27 procent minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter steeg in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven met 5 tot bijna 8 procent. Vooral in de grote steden neemt de druk op de vrije sector van de huurmarkt hard toe.

Dat het aantal woningen dat te huur wordt aangeboden afneemt is volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, geen verrassing. "Dit is een direct gevolg van de opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog wil nemen om de woningmarkt te verbeteren", stelt hij vast.

WOZ-cap

Volgens de huurmarktexpert is de daling van het aantal beschikbare huurwoningen ingezet rond de invoering van de zogeheten WOZ-cap in het woningwaarderingsstelsel. Dat is een maatregel van het kabinet om de WOZ-waarde minder te laten meetellen bij de vaststelling van de huurprijs. Hierdoor vielen volgens Pararius veel woningen van de vrije sector terug naar de sociale sector.

"Huurwoningen die vrijkwamen van huurders, werden veelal niet meer opnieuw verhuurd, maar verkocht. Huurders die niet terecht kunnen op de sociale huurmarkt en niet willen of kunnen kopen, worden hierdoor benadeeld", besluit De Groot.

Positief effect

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, stelt dat de stijging van de huurprijzen juist een argument vóór regulering is. "De afgelopen jaren hebben we gezien wat ervan komt als beleggers ongemoeid hun gang kunnen gaan. In zes jaar tijd is de vrije huursector in aantal woningen verdubbeld, maar niet zozeer door nieuwbouw, maar vooral door opkoop van koophuizen om deze vervolgens duur te verhuren."

Een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de rentestijging een belangrijke rol speelt bij verhuurders om te stoppen met verhuren, niet de regulering. Dat een deel van de verhuur wordt teruggegeven aan de koopmarkt heeft volgens het ministerie ook een positief effect. "Die huizen die eerst werden weggekocht door beleggers komen nu weer beschikbaar voor starters en middeninkomens", zegt de woordvoerster.