Clicky


Kabinet voert krimp Schiphol april volgend jaar door

Kabinet voert krimp Schiphol april volgend jaar door
07-07-2023 14:14 | Burgerluchtvaart | auteur ANP

DEN HAAG - Het kabinet verlaagt het maximumaantal vluchten vanaf Schiphol vanaf komende april naar 460.000 per jaar. Daar moeten nog wel wat voorbereidingen voor worden getroffen, maar de datum van 1 april - het begin van het zomerseizoen voor de luchtvaart - staat volgens een woordvoerster van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vast. De Staat won vrijdag het hoger beroep tegen de luchtvaartmaatschappijen over de voorgenomen krimp van Schiphol.

Het ministerie wil "zo snel mogelijk met duidelijkheid" komen voor de gevolgen voor luchtvaartmaatschappijen. Er moet onder andere nog worden bekeken hoeveel van de krimp in de zomer en hoeveel in de winter moet gaan plaatsvinden. Eerst leek het krimpplan van het kabinet niet te kunnen doorgaan, maar het gerechtshof veegde een eerdere uitspraak in een kort geding daarover van tafel.

De in Nederland actieve maatschappijen gaven eerder al aan dat het moeilijk wordt om op zo'n korte termijn het aantal vluchten te verminderen. Belangenvereniging BARIN wilde hierover met het kabinet in gesprek.

Eerste stap

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) ziet het winnen van het hoger beroep na het verloren kort geding als "een goede eerste stap" om de balans te herstellen tussen luchtvaart, economie en omwonenden. "Als omwonenden nu nog steeds veel hinder hebben, hebben ze nu wel iets om dat op te baseren. Die rechtspositie wilden we herstellen en dat is een belangrijke stap."

De minister ziet de krimp van 500.000 naar 460.000 vluchten tijdens het komende vliegseizoen als tussenstap op weg naar een maximum van 440.000 in 2024/2025. "Die grote zaak speelt nog. Daar volgen we een procedure voor waar de airlines ook allemaal hun inspraak in hebben kunnen doen", zei de bewindsman voor de ministerraad.