Clicky


Leden PvdA en GroenLinks steunen gezamenlijke lijst en programma

Leden PvdA en GroenLinks steunen gezamenlijke lijst en programma
17-07-2023 17:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

UTRECHT - [update 17:05 uur] PvdA en GroenLinks gaan samen de Tweede Kamerverkiezingen in. Leden van beide partijen hebben in een referendum hun ruime steun uitgesproken voor een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma. Op een speciale bijeenkomst in Utrecht maakten de referendumcommissie van GroenLinks en het presidium van de PvdA dat bekend.

Bijna 92 procent van de stemmende GroenLinks-stemmen heeft voor gestemd, bij de PvdA was dit een kleine 88 procent. Steun voor de plannen van beide partijtoppen om verder samen op te trekken werd verwacht, maar in de zaal in Utrecht waar leden van beide partijen bijeen waren, werd geschokt en enthousiast gereageerd op de massale voorstem bij zowel PvdA als GroenLinks.

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent stond desalniettemin stil bij de tegenstemmers, die ze "betrokken en loyaal" noemde. "Ik zie het als onze taak om jullie zorgen weg te nemen", zei de partijvoorzitter.

De afgelopen week konden leden van beide partijen stemmen voor of tegen de verdere samenwerking in de aanloop naar de verkiezingen die vanwege de val van het kabinet op 22 november worden gehouden. In de Eerste Kamer vormen de partijen sinds kort al één fractie.

Wie de gecombineerde lijst gaat aanvoeren, is nog onbekend. PvdA-leider Attje Kuiken noch GroenLinks-voorman Jesse Klaver wilde daarop vooruitlopen. Laatstgenoemde kondigde vorige week wel aan lid te zijn geworden van de PvdA.