Clicky


PvdA'ers en GroenLinksers positief over kandidatuur Timmermans

PvdA'ers en GroenLinksers positief over kandidatuur Timmermans
20-07-2023 15:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - PvdA'ers en GroenLinksers reageren positief op de kandidatuur van PvdA'er en Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij wil bij de komende Kamerverkiezingen lijsttrekker worden voor de gezamenlijke fractie van PvdA en GroenLinks. Fractievoorzitter Attje Kuiken (PvdA) is er heel blij mee. "Mijn grote steun voor zijn kandidatuur", twittert ze.

Volgens fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver hebben de twee partijen met "deze verkiezingen de unieke kans om de koers van Nederland te veranderen en een nieuw tijdperk in te luiden. Frans Timmermans is daar absoluut de perfecte premier voor", twittert hij. Klaver liet woensdag weten zelf geen lijsttrekker te willen worden. Timmermans wil ook premier worden.

GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet noemt het "goed nieuws. Groen en sociaal leiderschap. Keihard nodig in deze tijd", twittert ze. Ook partijgenoot Laura Bromet zegt dat er met een "groene PvdA'er" niks mis is.

Andere reacties

Ook PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis reageert positief. "Een leider met visie voor toekomstige generaties", twittert Mohandis.

Fractievoorzitter van GroenLinks in het Europees Parlement Bas Eickhout laat weten de kandidatuur van Timmermans "van harte" te steunen. "De afgelopen jaren heb ik heel goed en prettig met hem samengewerkt. Daarbij zag ik met hoeveel ideeën en passie hij werkt aan een groener en socialer Europa. Dit brengt hij nu naar Nederland, ik denk echt dat hij de aangewezen persoon is om het groene en rode verhaal op een goede manier samen te brengen."

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vindt Timmermans "de juiste persoon om de Nederlandse socialisten/groene coalitie te leiden. Nederland wacht op een leider met visie."

Steun van Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) steunt de kandidatuur van Timmermans, heeft hij via zijn woordvoerder laten weten. Hij stelt zich zelf niet kandidaat om de gezamenlijke lijst te trekken voor de Kamerverkiezingen van 22 november. Aboutaleb werd lang als kanshebber beschouwd.

Een andere veel genoemde kanshebber, de Amsterdamse PvdA-wethouder Marjolein Moorman, noemt Frans Timmermans een "geweldige kandidaat" voor het lijsttrekkerschap. Moorman stelt zich niet kandidaat, al heeft ze er wel serieus over nagedacht. Ze steunt nu de kandidatuur van Timmermans.

Wensbericht Asscher

Oud-PvdA-leider en voormalig vicepremier Lodewijk Asscher wenst Timmermans via Twitter succes. "Tijd voor links", zegt hij, "om de koers te veranderen".